Bogata sahrana tračkog konjanika pronađena je u Bugarskoj

Bogata sahrana tračkog konjanika pronađena je u Bugarskoj
Arheolozi iskopavaju grobnicu tračkog konjanika ( Topolovgrad Municipality /Facebook)

Tokom iskopavanja grobnice tračkog ratnika arheolozi su pronašli zlatne predmete i oružje.

Opština Topolovgrad objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da su tokom iskopavanja grobnice tračkog ratnika u topolovgradskom selu Kapitan Petko Vojvoda pronađeni vredni i jedinstveni arheološki artefakti, uključujući i zlatni nakit. Zaštitna arheološka iskopavanja sprovedena su zbog izgradnje garaže.

Među artefaktima ima i bojno oružje, oklop, zlatna ogrlica, zlatna dijadema, zlatni prsten, nož ukrašen zlatnim elementima, poludrago kamenje. Pored ljudskih ostataka pronađen je zakopan i konj, što ukazuje da je ratnik morao biti konjanik iz bogate porodice.

Jedinstveni nalazi u grobu tračkog ratnika

Arheolozi, predvođeni Danijelom Agre sa Arheološkog instituta, kažu da su neki od nalaza bez premca među onima ikada otkrivenim u Bugarskoj. „Nalazi su dragoceni ne samo za Bugarsku, već i za Evropu.“

Grobnica sadrži svu borbenu opremu ovog ratnika. Postoji veoma interesantan pleteni naprsnik, koji je bio veoma retkost u rimsko doba. Nesvakidašnji lovački nož sa drškom ukrašenom dragim kamenjem, sa motivima kakve u Trakiji nismo sretali. Ima zlatnu ogrlicu koja je u ovoj fazi jedinstvena u našoj zemlji“, rekla je Danijela Agre.

Zlatni nalazi u grobu ( Topolovgrad Municipality /Facebook)

Drška lovačkog noža bila je ukrašena dragim kamenjem, a na jednoj od zlatnih traka bili su prikazani lovački psi.

Svi nalazi biće premešteni u Muzeju u Topolovgradu, gde se već gradi posebna prostorija koja će zaštiti nalaze od spoljašnjih uticaja. Do tada će lokalitet danonoćno čuvati policija.

Trački ratnici su bili najpoznatiji vojnici lake pešadije u klasičnom svetu. Bili su poznati kao trački peltasti zbog štitova od peltasta koje su nosili. Pelta je bila u obliku polumeseca, napravljena od pruća prekrivena kozjom ili ovčjom kožom, a nosila se centralnom drškom.

Trački peltasti su imali mnogo veći izbor, uključujući noževe (za odbranu jer su ove lake trupe bile veoma ranjive u bliskoj borbi). Kao i mačeve ili koplja raznih vrsta, otvarajući im tako veliku raznovrsnost borbenih formacija.

Od četvrtog veka pre nove ere, peltasti su postali sastavni deo grčke vojske, a Tračani su činili deo vojske koju je Aleksandar odveo u Aziju, gde je u bici kod Dželuma 326. godine pre naše ere.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »