Arheološka iskopavanja u parku kod Skupštine

Arheološka iskopavanja u parku kod Skupštine
Prostor pored Skupštine na kome će arheolozi da istražuju (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Uskoro počinju arheološka iskopavanja u parku pored Skupštine, a arheolozi očekuju da će otkriti antičku nekropolu iz 3. i 4. veka. Zaštitna istraživanja se sprovode zbog izgradnje javne podzemne garaže.

Šta arheolozi veruju da će naći ispod zemlje?

Prostor na kome se planira izgradnja javne podzemne garaže JG 1003 – Vlajkovićeva, predstavlja deo arheološkog nalazišta Antički Singidunum. Na ovom prostoru se očekuje otkriće još jednog dela jugoistočne nekropole Singidunuma sa sahranama iz 3. i 4. veka

Iako prostor gradskog parka u Vlajkovićevoj ulici do sada nije arheološki istraživan, rezultati istraživanja koja su pre više od 40 godina izvršena duž Kosovske ulice, ukazuju da na ovom prostoru možemo očekivati veliki broj rimskih grobova iz vremena 3. i 4. veka, sa različitim tipovima sahrana, od spaljenih ili inhumiranih pokojnika u jednostavnim grobnim rakama do kompleksnih grobnica zidanih opekom i kamenom, kao i brojne pogrebne stele i žrtvenike i kamenu plastiku”, rekao je rukovodilac arheoloških istraživanja iz Muzeja grada Beograda, Milorad Ignjatović za portal.

Avio snimak na kome je obeležena površina koja je u interesu istraživanja (foto: Muzej grada Beograda)

Pored ovoga, pisani i likovni izvori ukazuju da se na ovom prostoru mogu očekivati ostaci čuvene Batal, odnosno Ejnehan-begove džamije, koja je podignuta krajem 16. veka, a na osnovu građe Odeljenja za urbanizam Muzeja grada Beograda, jasno je da na ovom prostoru treba očekivati i ostatke stambenih struktura iz 30.tih godina 20. veka, koji su stradali u bombardovanju Beograda tokom drugog svetskog rata,” istakao je kolega Ignjatović.

Nezaobilazna geofizika u arheologiji

Pre početka iskopavanja izvršena su geofizička snimanja podzemlja čiji je zadatak bio da potvrde pretpostavke dobijene prethodnim, studijskim i arheološkim, istraživanjima. Odabrana je tehnika skeniranja podzemlja metodom georadara. To je trenutno najpouzdanija metoda neinvazivne detekcije arheoloških ostataka u gusto naseljenim sredinama, a koja omogućava da se sa milimetraskom preciznošću detektuje prostiranje arheoloških ostataka i utvrdi njihov odnos u relativnoj stratigrafiji nalazišta. Sama merenja izvršili su stručnjaci sa Fakulteta tehnikih nauka u Novom Sadu, na čelu sa profesorom Aleksandrom Ristićem.

Anomalije uočene georadarom koje ukazuju da se nešto nalazi ispod zemlje (snimak: Željko Bugarinović)

Metodom georadara izvršena su merenja na površini od oko 1800 m2 sa gusto postavljenom mrežom profila čija je ukupna dužina preko 24 km. Uklapanjem profila dobijena je trodimenzionalna slika podzemlja, što u velikoj meri olakšava planiranje samih arheoloških iskopavanja.

Rezultati dosadašnjih istraživanja

Ekskluzivno za portal Sve o arheologiji kolega Ignjatović govori o rezultatima do sadašnjih istraživanja:

“Rezultati merenja georadarom pokazuju da se u prvih 50-tak cm nalazi sloj savremenog nasipa zemlje koji ćemo ukloniti mašinski. Potom ćemo na čitavom prostoru naići na ostatke zidova i podruma građevina iz 30-tih godina prošlog veka. Temelji ovih objekata idu do dubine od oko 2,5 m, ali su između njih već na dubini od oko 1,5 m uočeni arheološki ostaci iz starijih perioda, koji će biti iskopani arheološkim mistrjama i četkicama.”

Snimak georadarom na dubini od 1.1 m (snimak: Željko Bugarinović)

Ostaci antičke nekropole detektovani su u delu parka bliže Kosovskoj ulici, na dubini od oko 2,8 m i po svemu sudeći radi se o grupi grobnica koje su zidane opekama. Međutim, ono što nas je iznenadilo je da smo na istoj dubini detektovali i ostatke pravougaone građevine dimenzija 4×5 m, čiji se temelji pružaju do dubine od oko 3,2 m. U kontekstu nekropole ova građevina bi mogla predstavljati ostatke rimske porodične grobnice a možda čak i ostatke svetilišta. Ipak, da nagađanja za sada ostavimo po strani, do građevine ćemo stići arheološkim metodama i verujem utvrditi njenu namenu.”

Arheološka iskopavanja će trajati 3 meseca tokom kojih će Vas portal Sve o arheologiji redovno obaveštavati o najnovijim rezultatima.

Novo:

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »