Najmanji rimski amfiteatar na svetu otkriven u Španiji

Najmanji rimski amfiteatar na svetu otkriven u Španiji
Pogled iz vazduha na rimski akropolj, kupatila i zgrade, kasnoislamsku ogradu i kasnosrednjovekovnu pijacu (foto: Culture Junta de Andalucía)

Arheolozi su otkrili rimski amfiteatar tokom iskopavanja u Španiji. Ovo je  najmanji amfiteatara u rimskom svetu.

Milenijumski grad i arheološki lokalitet Ategva nalazi se blizu Kordobe u Španiji. Na njemu je zabeleženo više faza naseljavanja, od bakarnog doba do srednjeg veka.

Rimska Ategva imala je amfiteatar izgrađen u 1. veku za 6.000 ljudi. Prethodna snimanja georadarom 2018. godine su pokazala da se on nalazi ispod zemlje. Ove godine su iskopavanja to i potvrdila.

Ako se uporedi sa Koloseumom (644×280 m) koji je bio najveći amfiteatar u rimskom svetu, a primao je 50.000 ljudi, ovaj amfiteatar je izuzetno mali. Drugi po veličini je onaj u Kapui, a treći u Sevilji.

Ostaci amfiteatra (foto: Culture Junta de Andalucía)

Amfiteatar u Viminacijumu slične je veličine (84×74 m) kao ovaj, a mogao je da primi oko 7.000 ljudi.

Najvažniji trenutak u istoriji Ategve bio je tokom Rimske republike, posebno tokom građanskog rata između Cezara i Pompejevih sinova. Događaji koji su se desili u gradu zabeleženi su za potomstvo u Bellum Hispaniense. Građani su stali na stranu Pompeja tokom Cezarovog građanskog rata, što je rezultiralo opsadom grada od strane Cezarove vojske 45. godine pne.

Današnji izgled Ategve uglavnom je nastao tokom rimskog perioda.

Amfiteatar je nastao u 1. veku (foto: Culture Junta de Andalucía)

U saopštenju Artura Bernala, ministra turizma, kulture i sporta, nedavna iskopavanja u Ategvi otkrila su ostatke rimskog amfiteatra, drugog amfiteatra koji je otkriven u okviru gradske oblasti.

Amfiteatar ima samo 44 metra u prečniku, sa centralnom arenom od oko 27 metara. Njegove male dimenzije ga čine jednim od najmanjih amfiteatara ikada pronađenih u rimskom svetu.

Preliminarno datiranje sugeriše da je amfiteatar izgrađen tokom 1. veka, ali je ostao u upotrebi samo oko dva veka dok nije napušten.

Kompleks Ategva je proglašen nacionalnim spomenikom 1982. godine i dobrom od kulturnog interesa kao arheološka zona 2004. godine.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »