Arheološka izložba godine ZLATNI AVARSKI POJAS čeka samo Vas u Muzeju Srema

Arheološka izložba godine ZLATNI AVARSKI POJAS čeka samo Vas u Muzeju Srema
Izložba veka - zlatni avarski pojas

Po prvi put od njegovog otkrića čuveni zlatni avarski pojas iz okoline Sirmijuma biće izložen za javnost.

Na dan osnivanja Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, 23. novembar, u 18 časova otvoriće se jedna od izložbi koja predstavlja svetsku senzaciju.

Avarski pojas je jedno od najvećih arheoloških blaga Srbije, a otkriven je 1992. godine od strane divljih kopača. Nakon zaplene od strane policije, nikada nije bio izložen iz sigurnosnih razloga. Sa druge strane bilo je neophodno sačuvati i restauirati delove koji su oštećeni, odnosno koji nedostaju.

Zato je sada ova izložba prava arheološka senzacija. Po prvi put se izlažu originalni delovi avarskog pojasa od zlata iz 6-7. veka. Međutim, avarski pojas nije u potpunosti od zlata, on sadrži kristal granat i staklenu pastu rađenu u polihromnom stilu kombinacije zlatne, tamnoplave i mrkoljubičaste.

Avarski pojas su izradili najveštiji majstori vizantijskog zlatarskog zanata, uz korišćenje elemenata karakterističnih za avarsku umetnost.

Ovakav pojas mogao je da nosi samo neko visokog društvenog ranga.

Delovi pojasne garniture (Поповић 1997, сл. 31)

Deset slučajno pronađenih elemenata kriju tajnu o vlasniku pojasa. Nažalost, zbog okolnosti pronalaska pojasa nije moguće utvrditi da li je pojas bio deo grobnog inventara ili je reč o skrivenom blagu“, rekla je za portal Jasmina Davidović, autor izložbe i viši kustos Muzeja Srema.

U naučnim krugovima ovaj pojas se izdvaja po svojoj lepoti u odnosu na ostale pronađene i pleni svojom lepotom.

Više smo nego ponosni što je kulturna baština Sremske Mitrovice 1992. godine obogaćena za jedan neprocenjiv nalaz iz vremena Velike seobe naroda. Sam pojas će biti izložen na četiri dana, zbog razloga obezbeđenja na postavku će se biti puštano po pet posetilaca i poseta će biti ograničena na 5 minuta“, objasnila je Jasmina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »