Prvi zoološki vrt na svetu nastao je pre više od 5.000 godina

Prvi zoološki vrt na svetu nastao je pre više od 5.000 godina
Lov na nilske konje (izvor: Wikipedia)

Arheološka iskopavanja u Hieraknopolisu su pokazala da je u starom Egiptu postojao zoološki vrt pre više hiljada godina.

Hieraknopolis je bio glavni grad Gornjeg Egipta, tokom preddinastičkog perioda, ali i mesto prvog zoološkog vrta.

Arheolozi su otkrili 112 životinja 2009. godine u Egiptu. Pronađeni su slonovi, divlje mačke, babuni, antilope i nilski konji, koji su datovani u 3.500. godinu pre nove ere. Sve ove životinje su sahranjene istovremeno.

Istraživači smatraju da je najstariji zoološki vrt na svetu bio u privatnom vlasništvu gde su sahranjeni vladari i članovi njihovih porodica, zajedno sa slugama. Od kojih su neki žrtvovani. Egzotične životinje su bile sahranjene na elitnom groblju gde i njihovi vlasnici.

Životinje su držane u zatočeništvu, u zoološkom vrtu kakav danas ne viđamo, jer im je uskraćivana sloboda većeg kretanja. Kod babuna, divlje mačke i nilskog konja pronađeni su tragovi preloma kostiju. Možda je to bila kazna za „loše“ ponašanje. Povrede su nastale dok su bili u zatočeništvu.

Sahrana babuna (foto: Hieraknopolis Expedition)

Većina patologija su zarasli prelomi nastali od silovitih udaraca, a čini se da je manji deo povezan sa vezivanjem. Ovi uslovi ukazuju na to da su životinje držane u zatočeništvu duži vremenski period nakon što su uhvaćene“, piše u radu iz 2015. godine.

Pored toga što se tu radi o prvom, nehumanom, zoološkom vrtu, zanimljivo je to što su životinje dobile poseban tretman u smrti. Neke životinje su bile prekrivene platnom, ili zatrpane raznoraznim artefaktima. Slon je bio sahranjen u ležećem položaju na prostirci od trske i prekriven platnom.

Vođa iskopavanja, dr Rene Fridman, rekla je da je ovaj zoološki vrt zapravo trebao da pokaže ljudsku moć nad životinjama i da su nedužna stvorenja žrtvovana nakon smrti vladara.

Postojao je duhovni aspekt, jer se verovalo da će vladar, kontrolišući životinje, otelotvoriti njihovu fizičku snagu i uzeti je kao svoju.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »