Zlatni avarski pojas iz Sirmijuma

Zlatni avarski pojas iz Sirmijuma
Rekonstrukcija Avarskog pojasa (izvor: Поповић 1997, сл. 13)

Delovi zlatnog avarskog pojasa slučajno su otkriveni 1992. godine u blizini Sremske Mitrovice. Pojas je otkriven tokom nelegalnih iskopavanja metal detektorom, a njegovi delovi su kasnije prodati trgovcu antikviteta u Beogradu. Tokom transakcije predmeta usledila je policijska zaplena i konačno je pojas stigao u ruke stručnjaka iz Muzeja Srema.

Nalazač Slavko Kozak rekao je arheolozima mesto otkrića pojasa (selo Divoš). Međutim, kada su arheolozi otvorili sondu dimenzija 3×3 m, nisu pronašli ništa izuzev praistorijske keramike.

Nakon uvida u izuzetno luksuzni pojas (period avarske dominacije 6-7. vek), stručnjaci su mogli samo da pretpostave da je pojas bio pohranjen u grobu neke istaknute ličnosti. Moguće da je pripadao kaganu ili je bio sakriven u slučaju neke opasnosti, kao što se to radi i sa drugim dragocenostima.

Zlatni avarski pojas težak je malo više od 1 kg i danas se nalazi u jednom trezoru u Sremskoj Mitrovici.

Pojas je dospeo u ruke stručnjaka u više delova. Nakon rekonstrukcije, pojasnu garnituru sačinjavalo je 10 delova.

Avarski pojas za elitu

Zlatni avarski pojas sa pseudokopčama bio je deo nošnje Avara sa visokim rangom. Pojasne garniture nisu bile samo ukras, već su na osnovu broja, oblika, materijala i tehnikama izrade određivale značaj i položaj vlasnika unutar klana.

Delovi pojasne garniture (Поповић 1997, сл. 31)

Osobe najvišeg društvenog statusa, kagani i kneževi, nosili su bogato dekorisane i masivne pojaseve od zlata. Nekada čak i tri.

Mesto izrade avarskog pojasa

Zlatni avarski pojas iz okoline Sirmijuma predstavlja proizvod najboljih majstora. Poznato je da su pri kaganovom dvoru postojale zlatarske radionice u kojima su izrađivani luksuzni predmeti. Pitanje je da li je u njima bilo Grka, koji su poznati po svojim umećima. Oni bi za potrebe avarskog kagana izradili luksuzni pojas možda čak i u Carigradu.

Pseudokopča (izvor: Mitrovica info)

Na osnovu analize pojasa čini se da je reč o delu majstora iz vizantijse carske radionice. Mogao je da stigne u rukama kagana po narudžbini ili kao poklon.

Kome je pojas bio namenjen?

Na osnovu istorijskog pregleda dešavanja za oblast Sremske Mitrovice došlo se do hipoteze da je zlatni avarski pojas sa pseudokopčama pripadao kaganu Bajanu ili njegovom starijem sinu.

Naravno, ova teza se mora prihvatiti sa dozom opreza jer nije otkriveno mesto pronalaska. Izvesno je to da je pojasna garnitura sa oznakama najvišeg ranga.


Izvor: Поповић, И. 1997. Златни аварски појас из околине Сирмијума. Археолошки институт и Музеј Срема из Сремске Митровице.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »