Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-I deo

Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-I deo

 4,664 

Uprkos teškoj godini, zbog čitave situacije sa COVIDOM-19, arheologija nije mnogo ispaštala. Brojna arheološka otkrića, kod nas i u svetu, su obeležila 2020. godinu. Stoga smo izdvojili nekoliko bitnih i zanimljivih otkrića.

Među prvima je Ranohrišćanska grobnica iz 4. ili 5. veka na lokalitetu Remesijana u Beloj Palanci.

Grob tipa mensa

Ove godine na lokalitetu Remezijana u Beloj Palanci arheolozi su otkrili netaknutu ranohrišćansku grobnicu iz 4. ili 5. veka, kakva do sada nije pronađena na području Srbije. Arheološka iskopavanja vodio je dr Marko Janković, upravnik Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu sa saradnicima.

Grob sa konstrukcijom od opeke

Grobnica je izgrađena od opeka koje su omalterisane iznutra, a bila je pokrivena daskama koje su takođe omalterisane.

Pokojnik u grobu

Arheolozi su se spustili metar ispod zemlje i u unutrašnjosti grobnice pored pokojnika, otkrivena je bronzana fibula sa ostacima tkanine, bronzana kopča i staklena posuda.

Bronzana fibula

Tokom aktuelne kampanje, otkriveno je više grobova iz perioda 4. veka a posebnu pažnju privlači grob tipa mensa (grobovi sa stolovima za trpezu), građen takođe u tehnici suhozida. Grob je polukružne osnove sa centralnim delom koji je pokriven sitnim kamenom i malterom. Verovatno je u vreme kada je građen, grob imao klupe i koji su služili za održavanje gozbi na groblju. Sličnih grobova na teritoriji Srbije za sada nema, a najbliže analogije konstatovane su na teritoriji južne Mađarske u Pečuju”- objasnio je Janković.

Više o otkrićima u sledećem postu…

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

3 thoughts on “Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-I deo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ