Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-II deo

Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-II deo

 4,997 

Uprkos teškoj godini, zbog čitave situacije sa COVIDOM-19, arheologija nije mnogo ispaštala. Brojna arheološka otkrića, kod nas i u svetu, su obeležila 2020. godinu. Stoga smo izdvojili nekoliko bitnih i zanimljivih otkrića.

Pročitajte još:

Arheolozi su ovog leta na lokalitetu Viminacijum pronašli 3 bogato ukrašena olovna sarkofaga iz 3. veka u kojima su sahranjena deca sa Bliskog Istoka. Ovakvi sarkofazi su retkost, a pronađeno ih je samo 30 u Viminacijumu.

Olovni sarkofazi

Sahrane pokojnika u sarkofazima od olova nisu bile praksa Rimljana. U olovnim sarkofazima su uglavnom sahranjivani deca i žene. Pokojnici su nesumnjivo pripadali višem društvenom staležu, jer su porodice mogle da priušte kovčeg od metala.

Grobni prilozi u grobu devojčice

Sasvim je izvesno da su sahrane u sarkofazima od olova pripadale stanovnicima sa Bliskog istoka koji su kao vojnici, trgovci i zanatlije naseljavali ostale delove Carstva, naročito u 2. i 3. veku.

Povezane vesti:

Uz jednu pokojnicu položeni su: naušnica, dva zlatna prstena i jedinstven medaljon od zlatnog lima u obliku pelte, štita Amazonki, koji ima zaštitničku simboliku.

Više o otkrićima u sledećem postu…

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

2 thoughts on “Arheološka otkrića koja su obeležila 2020. godinu-II deo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ