Otkriće groba starčevačke kulture na lokalitetu Donja Branjevina

Otkriće groba starčevačke kulture na lokalitetu Donja Branjevina
Grob pripadnika starčevačke kulture

Arheološka kampanja na lokalitetu Donja Branjevina donela je izuzetno otkriće groba iz perioda ranog neolita. Grobova pripadnika starčevačke kulture jako je malo. Stoga je i jasno zašto je ovo bitno otkriće.

Lokalitet Donju Branjevinu 1965. godine otkrio je je arheolog amater Sergej Karmanski iz Odžaka, koji je 1989. godine postao poznat po pronalasku figure Crvenokose boginje.

Tokom arheoloških iskopavanja u septembru 2020. godine na lokalitetu Donja Branjevina kod Deronje u opštini Odžaci, arheolozi su otkrili grob odrasle osobe. Pretpostavlja se da je ova osoba bila sahranjena tokom ranog neolita (starčevačka kultura oko 6.000 godina pre naše ere). Antropološke analize daće više informacija o životu ove osobe.

Ovo istraživanje je nastavak iskopavanja koja su u Donjoj Branjevini rađena od 1965-1996. godine.

Ranoneolitski grob

Otkriće groba je jedno od značajnih ove godine, s obzirom da je takvih grobova, iz perioda ranog neolita, jako malo.

Skeletni ostaci su otkriveni tokom radova na istraživanju ostataka ranoneolitskog objekta.

Ranoneolitski grob na lokalitetu Donja Branjevina

Objekat na koji smo naišli nadilazi dosadašnja znanja o ranom neolitu, u kojem su kuće podizane na placevima od 15, 20 i 25 kvadratnih metara, a sad smo raščistili temelje na 60 kvadrata, i kraj se još ne nazire. Podnica kuće i prostor oko nje su popločani izuzetno čvrstim nabojem od zemlje, koji ne propušta vodu”, rekao je medijima rukovodilac projekta Andrej Starović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Osoba je bila sahranjena na desnom boku u zgrčenom (fetus) položaju, sakupljenih udova ka glavi. Ovaj način sahranjivanja je tipičan za period neolita.

Mi smo uradili neke nove analize tih predmeta koji su bili iskopani, između ostalog smo radili neke datume i dobili rezultate, na primer da je jedna od kašika za koju znamo da je korišćena za hranjene dece, to su analize pokazale, sa Donje Branjevine datovana baš u period ranog neolita“, rekao je Nenad Jončić, kustos Arheološke zbirke u Odžacima

Za projekat „Donja Branjevina – počeci života praistorijskih poljoprivrednika u sprskom Podunavlju“ Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo 900.000 dinara.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »