Arheološko istraživanje na lokalitetu “Dublje iznad kuće “u Novom Pazaru

Arheološko istraživanje na lokalitetu “Dublje iznad kuće “u Novom Pazaru

U periodu od 26. jula do 11. septembra 2020. godine Muzej “Ras” Novi Pazar je u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda vršio treću kampanju zaštitnih arheoloških istraživanja lokaliteta Dublje iznad kuće.

Lokalitet se nalazi u Novom Pazaru, na oko 250 metara zapadno od Petrove crkve, i za njegovo postojanje se saznalo prilikom trasiranja puta za Novo pravoslavno groblje, kada je oštećeno nekoliko grobova, što je i iniciralo početak arheoloških istraživanja.

Lokalitet je zapravo srednjovekovno groblje koje se koristilo u dugačkom vremenskom rasponu od 12. do 18. veka. Do sada je istraženo preko 160 grobova, ali, na žalost, sa malo pokretnih arheoloških nalaza.

Najznačajniji nalazi su novčići koji su pronađeni u tri groba. Najstariji potiče najverovatnije iz 12. veka i u pitanju je vizantijski bronzani čankasti novčić, dok je najmlađi srebrni dubrovački dinar iz 1708. godine, koji su nam zapravo i pomogli da hronološki opredelimo vreme korišćenja ovog groblja.

Pronađena su i dva bronzana prstena, jedna naušnica, gvozdeni klinovi, fragmenti keramike, gvozdeni ašov, ali o nalazima će se detaljnije govoriti nakon njihove konačne obrade.

Projekat iskopavanja je finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: FB stranica Muzej Ras Novi Pazar

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »