Nastavak istraživanja lokaliteta Drenovac iz perioda neolita

Nastavak istraživanja lokaliteta Drenovac iz perioda neolita
Keramičke posude na Drenovcu (foto: Arheološki institut u Beogradu)

Desetak kilometara od Paraćina, uz sam auto-put Beograd-Niš, nalazi se arheološki lokalitet Drenovac. Istraživanja su pokazala da je na tom prostoru bilo neolitsko naselje koje datira 6.200 godina pre nove ere.

Neolitski megalopolis, tako stručnjaci nazivaju lokalitet Drenovac. U zaštitnom balonu su četiri stambena objekta. Centralno mesto u kućama iz tog doba zauzimaju peći za pripremu hrane i zemljani stočići.

Na pedesetak hektara geomagnetnim sondiranjem otkriveno je skoro 700 kuća, na sprat, i procenjuje se da je nekada u njima živelo oko dve hiljade ljudi.

Sve ono što smo do sada istražili, a to je površina od blizu hiljadu metara kvadratnih, i nekih dvanaestak neolitskih kuća, daju nam za pravo da Drenovac favorizujemo kao najznačajnije nalazište centralnog Balkana iz perioda neolita“- naglašava Slaviša Perić, profesor arheologije.

O daljim arheološkim radovima i osnivanju Muzeja neolita centralnog Balkana u petak su razgovarali ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević i Slaviša Perić iz Arheološkog instituta, koji rukovodi istraživanjem na lokalitetu Drenovac, kod Paraćina.

Ministar je posetio Drenovac, u pojasu srednjeg Pomoravlja, gde je evidentirano 85 neolitskih naselja, od kojih 62 pripadaju “starijeneolitskoj Starčevačkoj kulturi”, zatim 16 naselja “mlađeneolitskoj Vinčanskoj”, a u sedam se pretpostavlja postojanje slojeva i obeju kultura.

Veliki arheološki potencijal

Toliki broj neolitskih naselja, srednje Pomoravlje svrstava među dve-tri najnaseljenije regije Jugoistočne Evrope toga doba, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Osnivanje Muzeja neolita centralnog Balkana u Drenovcu bi omogućilo sistematska istraživanja neolitskog naselja i drugih u srednjem Pomoravlju i obrazovanje studenata arheologije iz zemlje i inostranstva.

Muzej bi, i kao deo turističke ponude Srbije, omogućio ljubiteljima arheologije da učestvuju u arheološkim iskopavanjima, uz organizovanje radionica na lokalitetu za studente i turiste: izrada keramike u neolitskoj tradiciji, izgradnja replika neolitskih kuća, izrada srpova i pokusna žetva, mlevenje žita i izrada kaša, hleba i piva, izrada kamenog oruđa, rečeno je na sastanku ministra s arheologom.

Nosilac projekta je Arheološki institut u Beogradu, a tokom skoro dve decenije istraživanja, pored značajnih rezultata koja su donela iskopavanja i konzervacija, mnogo je urađeno i na promociji ovog bogatog neolitskog lokaliteta – odlukom Vlade Republike Srbije utvrđenog za nepokretno kulturno dobro, kao i dostupnosti tih rezultata široj javnosti.

Izvor: N1

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »