Arheolozi ispod površine zemlje pronašli dokaze o lavirintu iz legende

Arheolozi ispod površine zemlje pronašli dokaze o lavirintu iz legende
Geofizička snimanja struktura ispod zemlje

Uz pomoć geofizičkih snimanja, arheolozi su pronašli dokaze o lavirintu iz „podzemnog sveta“ namerno zakopanom ispod crkve na nalazištu Zapotek u južnom Meksiku.

Geofizička snimanja otkrila su podzemne strukture i tunele iz kulture Zapotek ispod hrama Lioba, odnosno dokaze o lavirintu iz legende. Katolička crkva San Pablo Apostol izgrađena je na ruševinama Zapoteka u Mitli.

Prema legendi, crkva je sagrađena na ulazu u podzemni lavirint i služila je kao kapija između sveta živih i sveta mrtvih. Nahuatlsko ime Mictlán znači „mesto mrtvih“ ili „podzemlje“. ”

Mitla je arheološko nalazište povezano sa Zapotek kulturom, koje se nalazi u dolini Oaksake u današnjoj državi Oaksaka u južnom Meksiku.

Civilizacija Zapoteka nastala je krajem 6. veka pre nove ere, i reč je starosedeocima današnjeg Meksika.

Na svom vrhuncu, Zapotek je imao populaciju od više od 500.000 stanovnika, razvijajući sofisticirane građevinske tehnike, sistem pisanja, dva kalendarska sistema i složenu poljoprivrednu tehniku obrade zemljišta.

Istraživanja potvrdila legendu o lavirintu

Istraživanja se sprovde u sklopu Lioba projekta, a iza njega stoje arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju (INAH), Državni autonomni Univerzitet u Meksiku i ARX projekat.

Sada je nova analiza potvrdila da ispod lokacije postoji ogroman „podzemni lavirint“.

Novootkrivene odaje i tuneli direktno se odnose na drevna zapotečka verovanja i koncepte podzemnog sveta i potvrđuju istinitost kolonijalnih izveštaja koji govore o složenim ritualima i ceremonijama koje su se sprovodile u Mitli u podzemnim odajama povezanim sa kultom mrtvih i predaka“, rekao je 2023. godine Marko Vigato, osnivač projekta ARKS, Kristini Killgrouv iz Live Science-a.

Plava boja su podzemne strukture, deo lavirinta (foto: Marco M. Vigato/The ARX Project)

Godine 1674, dominikanski hroničar Francisko Burgoa opisao je istraživanje ruševina Mitle i njegovih podzemnih odaja od strane grupe španskih misionara. Burgovi izveštaj govori o ogromnom podzemnom hramu koji se sastoji od četiri međusobno povezane komore, u kojima se nalaze grobnice visokih sveštenika i kraljeva Teozapotlana.

Iz poslednje podzemne odaje, kamena vrata vodila su u duboku pećinu koja se proteže kilometrima ispod zemlje. Ova pećina je bila ispresecana drugim prolazima poput ulica, čiji je krov oslonjen na stubove, piše u saopštenju ARX-a.

On je opisao kako je izgledalo kada se grupa španskih misionara spustila u lavirint: „Bio je buđav i loš miris, osetila se vlaga sa poda, hladan vetar koji je gasio svetla i to na maloj udaljenosti od ulaza. Potom su oni rešili da izađu i naredili da se ova paklena kapija dobro zatvori i zazida.“


Izvori: INAH, ARX Project, Live Science

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »