Arheolozi otkrili izuzetnu masku od žada misterioznog kralja Maja

Arheolozi otkrili izuzetnu masku od žada misterioznog kralja Maja
Maska od žada (Facebook/University of Alabama Department of Anthropology)

Arheolozi su iskopavali grobnicu unutar kraljevske piramide u ruševinama drevnog grada Maja u Gvatemali i otkrili su mozaičnu masku od žada. Veruje se da je maska od žada pripadala ranije nepoznatom kralju Maja.

Drevnu grobnicu Maja staru 1.700 godina otkrio je arheolog sa Univerziteta Tulane na lokalitetu Čočkitam u Gvatemali u blizini granica današnjeg Meksika i Belizea, navodi se u saopštenju.

Maske od žada su generalno korišćene da simbolizuju božanstva ili pretke, i korišćene su da odražavaju bogatstvo i uticaj pokojnika. Tokom klasičnog perioda (200-900. godine), kada bi vladar umro, maska od žada je stavljena u grobnicu kao deo pogrebnog rituala koja bi ga pratila i štitila na njegovom dugom putovanju u Podzemlje.

Maska od žada kralja Maja

Unutar kraljevske piramide, koja je bila delom opljačkana, arheolozi su otkrili komade žada. Oni su odneli pronađene delove u laboratoriji koje su rekonstruisali i dobili su celu masku od žada. Grobnica kralja Maja nalazi se u Čočkitamu u Gvatemali.

Savremeni natpisi ukazuju na to da je Čočkitam bio kraljevski grad. Ovo područje se smatra srcem klasičnog perioda Maja. Lokalitet je prvi put zabeležen 1909. godine.

Iako je grobnica bila opljačkana u njoj su pronađeni i drugi artefakti, od kojih su neki od kosti životinja i ljudska butna kost sa ispisanim rezbarijama, kao i ljudska lobanja, kamene kutije u obliku kovčega.

Rekonstruisana maska od žada i drugi artefakti iz kraljevske grobnice (Facebook/University of Alabama Department of Anthropology)

Epigrafista sa Univerziteta Alabama Aleksandar Tokovinin pomogao je u dekodiranju rezbarija na kostima. Na jednoj je bio sahranjeni kralj Maja, koji drži glavu božanstva sa istom maskom od žada.

Smatra se da hijeroglifi na artefaktu identifikuju kraljevog oca i dedu, povezujući vladara sa državama Maja Tikal i Teotihuakan.

Pronađeni artefakti i maska od žada datovani su u 350. godinu.

Vodeći arheolog Fransisko Estrada-Beli sa Univerziteta Tulejn i njegov tim otkrili su sahranu uz pomoć LIDAR tehnologije mapiranja, prenosi National Geographic. Prema Fransisku maska predstavlja manifestaciju Boga Oluje kojeg su obožavale Maje.

Sve mi ukazuje da je ovo bio kralj Maja koji je bio deo mreže kraljevskih porodica Maja, a u sferi uticaja Tikala i Teotihuakana“, rekao je Estrada-Beli.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »