Arheolozi iz Crne Gore istražuju crkvu u Pošćenju

Arheolozi iz Crne Gore istražuju crkvu u Pošćenju
Istraživanja u crkvi (foto: M. Živanović)

Arheolozi Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore početkom maja obavili su arheološka iskopavanja unutar Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u selu Pošćenje. Otkrili su artefakte iz srednjeg veka, ali i starije perioda, iz praistorije.

Arheolog Centra za konzervaciju i arheologiju Miloš Živanović rekao je za Dan da su unutar crkve istraživanja sprovedena i prošle godine. Tada su otkriveni ostaci starije crkve, kao i ostaci srednjovekovne nekropole.

I u ovogodišnjoj kampanji otkriveni su ostaci starije crkve koja se prema nalazima datuje u 17-18. vek. Prilikom izgradnje crkve iskorišćeni su stećci koji su se prostirali na celom području koji se zove Banovina. Stećci su bili izuzetno bogato ukrašeni. Primećuju se brojni prikazi naoružanja, mača ili mača i štita na njima. Očito je da je ova nekropola bila izuzetno značajna i da je opravdano poznati istraživač stećaka Šefik Bešlagić nazvao “Nekropolom drobnjačke vlastele””, rekao je Živanović.

Nažalost, tokom četiri veka, od 17. do 20. veka, ova nekropola je puno stradala.

Stećci kao građevinski materijal

Stećci su iskorišćeni kao građevinski materijal. Prostor oko crkve je počeo ponovo da se koristi za sahranjivanje. Upravo zbog tih razloga proširili smo istraživanja i izvan crkve. U jednoj arheološkoj sondi postavljenoj na nekih 50-ak metara istočno od crkve otkrivena su dva groba u kojima nalazi svedoče da je srednjovjekovna nekropola bila veoma bogata i da joj se treba posvetiti veća pažnja”.

Srednjovekovni grob (foto: M. Živanović)

Naime, pored skeletnih ostataka nađeni su ukrasni delovi nošnje, srebrna i bronzana dugmad, tragovi zlatoveza, bronzani prsten i upotrebni delovi odeće iz 14-15. veka. Ali, to nisu najstariji ostaci koji su registrovani. Otkrivena je i praistorijska keramika u delu ispod srednjovekovnih sahrana. Prošle godine otkriven je i rimski novac što nam sve ukazuje da je na ovom prostoru bilo života i ranije”, ističe Živanović.

Arheolog dodaje da se planira proširenje istraživanja u delu nekropole, zajedno sa stećcima koji su od izuzetnog značaja. Odnosno da se radi na zaštiti lokaliteta i na bolji način njegove valorizacije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »