Zanimljivo otkriće: otkriven tajni sastojak rimskog parfema

Zanimljivo otkriće: otkriven tajni sastojak rimskog parfema
Rimska bočica parfema (foto: University of Cordoba)

Istraživači su po prvi put otkrili tajni, i do sada, nepoznati sastojak rimskog parfema starog više od 2.000 godina.

Tim istraživača sa Univerziteta u Kordobi je po prvi put identifikovao sastav rimskog parfema zahvaljujući otkriću male bočice u Karmoni.

Pre 2.000 godina, u rimskom gradu Karmo (današnja Karmona), u provinciji Sevilja, neko je stavio bočicu unguentarium sa pomadom u pogrebnu urnu.

Kada su istraživači otkrili monumentalnu rimsku grobnicu sa urnama nisu očekivali da će otkriti i tajni sastojak parfema iz 1. veka.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Heritage.

Istraživački tim je kroz tehnički i naučni proces omogućio svetu da „pomiriše“ nestalo Rimsko carstvo.

Porodična rimska grobnica

Ostaci parfema, otkriveni 2019. godine tokom zašitinih arheoloških istraživanja u mauzoleju pronađenom prilikom izgradnje savremene kuće. Oni su bili sačuvani unutar bočice isklesane od kvarca, koja je još uvek bila savršeno zapečaćena.

Kako Huan Manuel Roman, jedan autor studije, objašnjava, radilo se o kolektivnoj grobnici, koja je “verovatno pripadala imućnoj porodici“. Brojni bogati predmeti vezani za pogrebnu praksu bili su pronađeni, pored 6 urni u kojima su bili kremirani ostaci 6 osoba (tri žene i tri muškaraca).

Unutrašnjost porodične rimske grobnice sa urnama (Cosano et al. 2023, fig. 1)

U jednu staklenu urnu preko kremiranih ostataka pokojnice (žene između 30 i 40 godina), bila je stavljena platnena vreća. Urna je sadržala tri perle od ćilibara i malu bočicu od gorskog kristala (roze kvarc) u obliku amfore, u kojoj je bila mast parfema.

Sačuvao se sadržaj bočice parfema

Posuda parfema unguentarium je bila izrađena od materijala koji se inače retko koristio za izradu bočica. Bočica parfema je bila savršeno zapečaćena što je dovelo do toga da se sadržaj savršeno sačuva. To je omogućilo istraživačima da obave hemijske analize masti i tajnog sastojka rimskog parfema.

Upotreba dolomita (kalcijum magnezijum karbonar) kao čepa i bitumena za zatvaranje posude je bila ključna za veličanstveno stanje očuvanosti sadržaja posude.

Da bi se utvrdilo od čega je parfem napravljen, korišćene su različite instrumentalne tehnike, kao što su rendgenska difrakcija i gasna hromatografija u kombinaciji sa masenom spektrometrijom.

Što se tiče parfema, identifikovane su dve komponente, baza ili vezivo. One su omogućile očuvanje arome i sama esencije parfema. Takođe se poklapaju sa zapisima Plinija Starijeg.

U ovom slučaju, osnova je bilo biljno ulje. Moguće, prema nekim indikacijama koje se ogledaju u analizi, da je to maslinovo ulje. Iako se ovo nije moglo sa sigurnošću potvrditi.

Kako je mirisao Rim?

Prema rezultatima hemijskih analiza saznalo se da Rim je mirisao na pačuli. Pačuli je etarsko ulje dobijeno iz biljke indijskog porekla, Pogostemon cablin. Ovo ulje je danas široko korišćeno u kozmetici. Međutim, njegova upotreba u rimsko doba, do sada, nije bila poznata.

Monumentalne karakteristike grobnice u kojoj je pronađena bočica parfema, a pre svega, materijal od kojeg je napravljena bočica, govore da je reč izuzetno vrednom proizvodu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »