Arheolozi pronašli dobro očuvan kožni oklop star 2.700 godina

Arheolozi pronašli dobro očuvan kožni oklop star 2.700 godina
Kožni oklop starosti 2.700 godina (foto: D.L. Xu, P. Wertmann, M. Yibulayinmu)

Jedinstveni kožni oklop pronađen je u grobnici jahača u severozapadnoj Kini. Detalji dizajna i konstrukcije oklopa ukazuju na to da je nastao na teritoriji Neoasirskog carstva pre 2.700 godina.

Skoro kompletan kožni oklop je pronađen 2013. godine u grobnici 30-godišnjeg jahača u severozapadnoj Kini, blizu današnjeg grada Turfana. Zahvaljujući izuzetno sušnoj klimi tog područja, kožni oklop se fenomenalno očuvao. Kožni oklop je nastao između 6. i 8. veka pre nove ere na teritoriji Neoasirskog carstva i težio je oko 5 kg.

Neoasirsko carstvo je poslednja faza Asirskog carstva i trajalo je od 912. do 612. godine pre nove ere. Protezalo se od delova današnjeg Iraka do Irana, Sirije, Turske i Egipta.

U grobnici sa muškarcem pronađena je i konjska oprema. Ovakvi oklopi su bili deo velike proizvodnje. Sa sve većom upotrebom kočija u ratovanju na Bliskom istoku, u 9. veku pre nove ere izrađuje se poseban oklop za jahače konja.

Asirijski strelci i jahači u kožnim oklopima (Science Direct, Wertmann et al. 2023, fig. 15 CC BY 4.0, The Trustees of the British Museum)

Oklopi su proizvedeni za vojne snage Neoasirskog carstva. Istraživanje je pokazalo da je postojala trgovina sa Kinom u prvom milenijumu pre nove ere, kada su se društvene i ekonomske transformacije pojačale.

Kožni oklop su analizirali istraživači sa Univerziteta u Cirihu. Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Quaternary International.

Pronađeni oklop u grobnici jahača je datovan metodom C14 u period između 786. i 543. godine pre nove ere. Oklop podseća na prsluk koji štiti prednji deo torzoa, bokove i donji deo tela. Može se brzo staviti bez pomoći druge osobe i odgovara ljudima različitog stasa.

Lokacija kožnog oklopa u grobu (Science Direct, Wertmann et al. 2023, fig. 2 CC BY 4.0)

Oklopi štite vitalne organe boraca, jer izgleda kao dodatni sloj kože i ne ograničava pokretljivost. Oni su bili napravljeni od malih pločica raspoređenih u horizontalne redove, prišivenih na podlogu. Zbog skupih materijala i napornog procesa proizvodnje, oklopi su bili veoma dragoceni, a njihovo nošenje se smatralo privilegijom elite. Retko su bili sahranjeni kod vlasnika.

Međutim, pojava moćnih država sa velikim vojskama u antičkom svetu dovela je do razvoja manje dragocenih, ali ipak efikasnih oklopa od kože, bronze ili gvožđa za obične vojnike.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »