Arheolozi pronašli dobro očuvan kožni oklop star 2.700 godina

Arheolozi pronašli dobro očuvan kožni oklop star 2.700 godina
Kožni oklop starosti 2.700 godina (foto: D.L. Xu, P. Wertmann, M. Yibulayinmu)

Jedinstveni kožni oklop pronađen je u grobnici jahača u severozapadnoj Kini. Detalji dizajna i konstrukcije oklopa ukazuju na to da je nastao na teritoriji Neoasirskog carstva pre 2.700 godina.

Skoro kompletan kožni oklop je pronađen 2013. godine u grobnici 30-godišnjeg jahača u severozapadnoj Kini, blizu današnjeg grada Turfana. Zahvaljujući izuzetno sušnoj klimi tog područja, kožni oklop se fenomenalno očuvao. Kožni oklop je nastao između 6. i 8. veka pre nove ere na teritoriji Neoasirskog carstva i težio je oko 5 kg.

Neoasirsko carstvo je poslednja faza Asirskog carstva i trajalo je od 912. do 612. godine pre nove ere. Protezalo se od delova današnjeg Iraka do Irana, Sirije, Turske i Egipta.

U grobnici sa muškarcem pronađena je i konjska oprema. Ovakvi oklopi su bili deo velike proizvodnje. Sa sve većom upotrebom kočija u ratovanju na Bliskom istoku, u 9. veku pre nove ere izrađuje se poseban oklop za jahače konja.

Oklopi su proizvedeni za vojne snage Neoasirskog carstva. Istraživanje je pokazalo da je postojala trgovina sa Kinom u prvom milenijumu pre nove ere, kada su se društvene i ekonomske transformacije pojačale.

Kožni oklop su analizirali istraživači sa Univerziteta u Cirihu. Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Quaternary International.

Pronađeni oklop u grobnici jahača je datovan metodom C14 u period između 786. i 543. godine pre nove ere. Oklop podseća na prsluk koji štiti prednji deo torzoa, bokove i donji deo tela. Može se brzo staviti bez pomoći druge osobe i odgovara ljudima različitog stasa.

Oklopi štite vitalne organe boraca, jer izgleda kao dodatni sloj kože i ne ograničava pokretljivost. Oni su bili napravljeni od malih pločica raspoređenih u horizontalne redove, prišivenih na podlogu. Zbog skupih materijala i napornog procesa proizvodnje, oklopi su bili veoma dragoceni, a njihovo nošenje se smatralo privilegijom elite. Retko su bili sahranjeni kod vlasnika.

Međutim, pojava moćnih država sa velikim vojskama u antičkom svetu dovela je do razvoja manje dragocenih, ali ipak efikasnih oklopa od kože, bronze ili gvožđa za obične vojnike.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »