Arheolozi istražuju lokalitet Nove zemlje u Žablju iz mlađeg kamenog doba

Arheolozi istražuju lokalitet Nove zemlje u Žablju iz mlađeg kamenog doba
Arheološka iskopavanja lokaliteta iz vinčanske i potiske kulture u Žablju (foto: Muzej Vojvodine)

Srpski arheolozi u saradnji sa arheolozima iz Nemačke nastavili su arheološka istraživanja na nalazištu Nove zemlje u ataru varošice Žabalj i otkrili neolitsku retku figurinu koja je služila kao bajalica za prizivanje trudnoće.

Međunarodna saradnja Instituta za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Albreht univerziteta iz Kila i Muzeja Vojvodine nastavljena je arheološkim istraživanjima na lokalitetu Nove zemlje u Žablju..

Tim istraživača koji je sa nemačke strane predvodio prof. dr Martin Furholt, a sa srpske strane mr Tijana Stanković Pešterac, istražio je dve kuće iz centralnog dela naselja. Kuće su iz različitih faza neolita. Jedna pripada vinčanskoj (6-5. milenijum pre nove ere), a druga potiskoj kulturi (kraj 5. milenijuma pre nove ere), poslednjoj fazi mlađeg kamenog doba.

Za potisku kulturu karakteristični su geometrijski motivi, poput meandra, trouglova, cik-cak, na keramičkim posudama, kao i na glinenim antropomorfnim figurinama. Potiska kultura prostirala se na području istočne Mađarske, jugoistočne Slovačke, severne Vojvodine u oblasti Tise.

Iznenađujuće otkriće na lokalitetu

Prva arheološka istraživanja u Žablju bila su  zaštitnog karaktera davne 1965. godine, kada su otkriveni ostaci višeslojnog neolitskog naselja. Nova istraživanja su nastavljena nedavno.

Vrhunac ovih istraživanja pripada nalazu jedne od tri pronađene figurine. Radi se o dvoglavoj figurini od pečene gline koja se jedne strane ima plastično oblikovane grudi, dok je sa druge strane vidljivo ispupčenje u predelu stomaka. Figurina je perforirana odozgo, celom dužinom, te se pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti amuleta koja je, najverovatnije, visila na vrpci“, pišu u objavi Muzeja Vojvodine.

Dvoglava figurina iz potiske kulture (foto: Muzej Vojvodine)

Prema arheolozima moguće je da se radi o nekoj vrsti bajalice za prizivanje trudnoće.

Ovaj nalaz je već izazvao živu polemiku među kolegama širom Evrope“, istakli su u objavi arheolozi.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »