Arheolozi pronašli najstarije ljudske ostatke u Crnoj Gori

Arheolozi pronašli najstarije ljudske ostatke u Crnoj Gori
Arheolozi u Vrbičkoj pećini (foto: CKA)

U Vrbičkoj pećini arheolozi su pronašli ljudske ostatake iz srednjeg kamenog doba ili mezolita. Ovo su najstariji ljudski ostaci otkriveni u Crnoj Gori.

Arheoloških nalazišta iz perioda praistorije na teritoriji Crne Gore ima jako malo, ali i te kako su značajna. Na prvom mestu tu je svetski poznata Crvena stijena, ali ništa manje značajna je i Vrbička pećina, blizu Nikšića. Ona je otkrivena tek pre desetak godina i od tada grupa domaćih i stranih arheologa proučava taj lokalitet.

Tu su arheolozi pronašli i najstarije ljudske ostatke na teritoriji Crne Gore. Pronašli su zube koji datiraju između 5 i 7.000 godina pre nove ere.

Vrbička pećina je najmlađe arheološko nalazište iz perioda praistorije. U njoj su pronađeni ljudski zubi, te kosti novorođenčeta.

Ljudski zub koji smo pronašli pripada periodu mezolita, to je oko 7.000 godine pre nove ere i taj zub za sada nije direktno datovan. Ali smo radili DNK analize, koje nam govore o tome da je po genetskom nasleđu to individua koja je najvjerovatnije deo tih mezolitskih lovaca i sakupljača koji su živeli na ovom području i širom Evrope u to vreme“, kaže dr Dušan Borić – Univerzitet Kolumbija – Njujork.

Ljudski zub iz mezolita (foto: D. Borić)

Naravno da nam je svima drago, jako milo, da vidimo potvrdu onoga što smo i mi pretpostavljali, i još kad znate da je najastariji za sada potvrđen zub, svakako da vas to čini srećnim“, kaže Nikola Borovinić – arheolog Centra za konzervaciju i arheologiju CG. 

Paleolitske pećine u Crnoj Gori

Istraživanja pećine, koja krije tragove ljudskog naseljavanja i do 23.000 godina pre nove ere, Nikola i Dušan sa grupom arheologa započeli su 2012. godine.

Za to vreme pronašli su brojne artefakte koji otkrivaju život i običaje u praistorijskim zajednicama. 

Kada je u pitanju period paleolita pronašli smo alatke od kremena i koštane ostatke, izgleda da je ova pećina u to vreme bila prolazna stanica za paleolitske lovce koji su ovde lovili mrmote, to je jedna od zanimljivosti, gdje imamo najviše nalaza sa tragovima sečenja, gorenja itd...”, kaže Borić.

Otkriće mezolitskog ognjišta-dr Dušan Borić (foto: CKA)

Nikola isitiče da bez pomoći stručnjaka sa strane nije moguće na valjan i kompletan način raditi ovako značajna istraživanja.

Samim tim mnoge neke analize šaljemo u inostranstvo da se tamo rade, jer nisu dosptupne kod nas, tako je sada i tome ćemo da težimo u budućnosti”, kaže Borovinić. 

Opština Nikšić tako na relativnom malom geografskom potezu sada ima dva značajna nalazišta, Crvenu stijenu i i Vrbičku pećina. Obe pećine, po otkrivenim nalazima ne zaostaju za svetski poznatim lokalitetima. 

Mezolitsko ognjište (foto: CKA)

“Ja se nadam da ćemo ubuduće imati još ovako dobrih nalaza kao što smo do sada imali i da će Vrbička pećina postati jedan izuzetno poznat lokalitet“, kaže Borovinić. 

Izvori: RTCG i CDM

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »