Džinovski mač i ogledalo u obliku štita otkriveni u Japanu

Džinovski mač i ogledalo u obliku štita otkriveni u Japanu
Japanski arheolozi otkrili veliki mač od gvožđa i veliko bronzano ogledalo u obliku štita (foto: NARA CITY BOARD OF EDUCATION / KYODO)

Arheolozi u Japanu su iskopali najveći mač ikada. Ispod grobne humke su otkrili i ogromno bronzano ogledalo u obliku štita.

Japanski arheolozi iz Nara opštinskog istraživačkog centra u saradnji sa Arheološkim institutom prefektrure Nara Kašihara otkrili su džinovski mač od 2,3 metara.

Grobna humka Tomiomaruiama potiče iz 4. veka tokom perioda Kofun (od 300-538. godine). Ovo je najraniji period zabeležene istorije u Japanu.

Pronađena humka ima prečnik od 86 metara i uzdiže se do visine od 10 metara. Ranija istraživanja su otkrila poljoprivredne alate, cilindrično bakarno posuđe, posuđe od bronze i nekoliko ukrašenih ogledala sa motivima boga i životinja.

Novija iskopavanja su dovela do otkrića velikog mača od gvožđa, 2.37 m, tipa dakoken.

Otkriće gvozdenog mača tipa dakoken (foto: NARA CITY BOARD OF EDUCATION / KYODO)

Oštrica mača je blago savijena, kao kod zmije. Ovo je najveći otkriven mač u odličnom stanju u Japanu. Istraživači veruju da je ovo ceremonijalni predmet koji je služio da oterao zlo, a ne oružje zbog veličine.

Bronzano ogledalo u obliku štita

Pored mača, otkriveno je i veliko bronzano ogledalo u obliku štita.

Bronzana ogledala pronađena na arheološkim nalazištima u Japanu su inače zaobljena ili okrugla. Međutim, ovo iz grobnice Tomiomaruiama ima oblik štita i visinu od 64 cm, a u širini iznosi 31 cm.

Bronzano ogledalo u obliku štita (foto: NARA CITY BOARD OF EDUCATION / KYODO)

Srednji deo zadnje strane ogledala je podignut, tako da se može podići, poput štita. Dva zaobljena šablona spajaju podignuti deo na poleđini ogledala.

Obrasci su identični šarama ispisanim na tipu drevnog ogledala zvanog „Daryukyo“. Darjukio je vrsta ogledala koja je napravljena na japanskom arhipelagu u periodu Kofun.

Prema istraživačima, površina bronzanog ogledala u obliku štita je najveće od svih poznatih bronzanih ogledala pronađenih u Japanu. Jedini sa kojim može da se uporedi po veličini je bronzano ogledalo otkriveno u ruševinama Hirabaru u Fukuoki.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »