Arheolozi su otkrili jedinstvenu sahranu žene u drvenom kanuu od pre 1.000 godina

Arheolozi su otkrili jedinstvenu sahranu žene u drvenom kanuu od pre 1.000 godina
Rekonstrukcija sahrane žene u kanuu (Pérez et al., 2022, fig. 6)

Tokom arheoloških istraživanja na lokalitetu Neven Antug u Argentini, arheolozi su otkrili jedinstvenu sahranu. Pronašli su ostatke mlade žene plemena Mapuče koja je bila sahranjena u ceremonijalnom kanuu između 850 i 1.000 godina.

Alberto Perez sa Katoličkog univerziteta Temuco i njegove kolege otkrili su sahranu mlade žene plemena Mapuče u ceremonijalnom kanuu. Imala je između 17 i 25 godina, a sahranjena je između 850. i 1.000. godine.

Arheolozi su u studiji izneli da je njihova hipoteza da je mlada žena sahranjena u drevnoj konstrukciji. Na osnovu položaja tela, artefakta pronađenih sa njom i blizine jezera Lakar, veruju da je sahrana obavljena u kanuu. Na jeziku Mapuče je to vampo ili ceremonijalni kanu koji je služio kao kovčeg (trolof). Kanu je bio napravljen od jednog debla koje je izdubljeno u požaru.

Poreg glave pokojnice bio je položen keramički bokal (Pérez et al., 2022, fig. 5)

Kanui napravljeni od jednog debla bili su široko korišćeni širom celog američkog kontinenta. U mnogim društvima čiji je način života bio usredsređen na vodu, bilo more ili jezera, sahranjivanje kanuom činilo je deo skupa pogrebnih običaja koji se nazivaju, sahranjivanje u vodi”, napisali su autori u studiji.

Žena je bila sahranjena u kanuu

Iako neki naučnici smatraju da je ovakva praksa sahranjivanja korišćena tek nakon španske kolonizacije, Perez je ukazao da drvo brzo truli zbog klime Južne Amerike. I na taj način ne ostavlja ili vrlo malo ostavlja direktne dokaze.

Prethodni dokazi su bili važni i zasnovani su na etnografskim podacima, ali dokazi su bili indirektni“.

U ovoj grobnici ostali su samo fragmenti kanua od jednog stabla, izdubljeni uz pomoć vatre. Analiza fragmenata ukazuje da potiču od jednog čileanskog kedra (Austrocedrus chilensis). Telo žene je bilo postavljeno na ležište od slatkovodnih školjki. Njen položaj u grobu, sa rukama postavljenim preko trupa i podignutom glavom i stopalima, ukazuje da je bila smeštena u konkavnu strukturu sa debljim zidovima na krajevima. Kao što je pramac i krma kanua. Keramički bokal ukrašen belom glazurom i crvenim geometrijskim šarama bio je postavljen pored ženine glave za njeno poslednje putovanje.

Mapuče sahrana, rekonstrukcija tehnike spaljivanja kanua (Pérez et al., 2022, fig. 8)

Tehnika spaljivanja kanua korišćena je hiljadama godina u lokalnoj kulturi Mapučea.

Autori su u radu zaključili: “Da sumiramo, ovde predstavljamo prvi nalaz sahrane u konstrukciji kanua, ili njen simbolički prikaz, u argentinskoj Patagoniji, i najjužniji primer koji je do sada pronađen na celom kontinentu”.

Naučna studija publikovana je u časopisu Plos One.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »