Misteriozno ubistvo monaha? Arheolozi pronašli obezglavljene skelete u Altenburgu

Misteriozno ubistvo monaha? Arheolozi pronašli obezglavljene skelete u Altenburgu
Obezglavljeni monah u čučećem položaju (foto: TLDA)

Tokom arheoloških iskopavanja u Ernestinumu u Altenburgu arheolozi su naišli na obezglavljene skelete. Veruju da se radi o misterioznom ubistvu monaha.

Zaštitna arheološka iskopavanja sproveli su arheolozi iz Tirinške državne kancelarije za očuvanje spomenika. Planirana je obnova Ernestinuma, koji se nalazi na mestu franjevačkog samostana u Altenurgu. On je osnovan oko 1238. godine, a raspušten je 1529. godine.

Arheolozi su tokom istraživanja dvorišta pronašli grob. U njemu su bila dva obezglavljena skeleta, koja su mogla da pripadaju monasima.

Prvi sahranjeni pokojnik (foto: TLDA)

Skeleti dvojice muškaraca bili su postavljeni jedan na drugom. Muškarac koji je bio drugi sahranjen bio je starosti između 35 i 50 godina. Nalazio se u čučećem položaju. Donji ukopani pokojnik je bio mlađi i starosti oko 18 do 24 godina. Njegovi ostaci bili su položeni na stomak.

Dve povezane lobanje su deponovane u predelu nogu. U predelu karlice bile su dve gotske prstenaste kopče. Nešto severnije pronađeni su ostaci kostiju još jednog mladića, starog najmanje 15 godina, koji je tokom građevinskih radova u 19. veku izvučen iz druge jame.

Tragovi odsecanja na vratnom pršljenu (foto: TLDA)

Na gornjim vratnim pršljenovima i na donjoj vilici primećeni su tipični useci za dekapitaciju kod sva tri pokojnika. Ove povrede nesumnjivo ukazuju na obezglavljivanje kao uzrok smrti. Dve osobe takođe imaju oštre ureze od promašenih zamaha usled odsecanja glava u predelu vrata.

Odsečen levi ramus mandibule usled dekapitacije (foto: TLDA)

Za ove sahrane još uvek ne postoje tačni datumi. Verovatno će arheolozi uz pomoć metode C14 dobiti odgovore kada se tačno ovo dogodilo. Takođe, ti datumi pomažu arheolozima da uz pomoć istorijskih zapisa povežu ovakve događaje. Vrlo malo je verovatno da je ovaj nemilosrdni čin, naročito ako se radi o monasima, ostao nezabeležen.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »