Arheolozi su otkrili sahranu vikinškog čamca duboko pod zemljom uz pomoć georadara

Arheolozi su otkrili sahranu vikinškog čamca duboko pod zemljom uz pomoć georadara
Vikinški brod u muzeju u Oslu (izvor: Wikipedia)

Arheolozi su blizinu grada Kvinesdal u Norveškoj otkrili vikinški čamac dužine 8-9 m. U njemu se verovatno nalaze ostaci kraljevske porodice ili neke druge elitne ličnosti iz Vikinškog doba. Do otkrića se došlo uz pomoć georadara.

Sahranjivanje pokojnika u brodovima ili čamcima bila je praksa tokom Vikinškog doba. Pronađeno je nekoliko primera u priobalnim naseljima u Skandinaviji.

Danas mnogi arheolozi koriste neinvazivne metode i nove tehnologije kako bi saznali šta se nalazi pod zemljom. Do otkrića ovog broda, i mnogih drugih u različitim delovima Noveške, došlo se uz pomoć georadara.

Otkriće sahrane čamca ispod zemlje

Arheolozi su otkrili jedinstvenu sahranu dok su vršili georadarsko istraživanje uoči izgradnje obližnjeg puta. Ova vrsta radarske opreme šalje radio talase duboko ispod zemlje, gde se odbijaju od objekata (kao što je sahrana čamca) kako bi pomogli istraživačima da naprave mapu tih struktura.

Otkriće je napravljeno na ravnici u Øiesletti, za koju se već znalo da je jedno od najvećih grobnica na jugu Norveške.

Na slici je prikazana sahrana čamca (najveći crni krug) i ostale humke (obeležene manjim crnim krugovima) (printscreen videa na lifeinnorway.com)

To je prva grobnica čamca koja je otkrivena u ovoj oblasti. Ovakvi nalazi su retki i bili bi rezervisani za značajne ljude iz tog vremena. U blizini nekropole otkriveno je nekoliko humki.

Arheolozi ne nailaze svaki dan na grobove čamca iz doba Vikinga“, rekao je arheolog Naj Vejer Frans-Arne Stajlgar za portal Life in Norway.

Međutim, ima još posla dok arheološki tim ne prouči nalaze.

Još ne znamo koliko je čamaca i grobnih artefakata sačuvano. Neke sahrane čamaca su bogato opremljene“, dodao je on.

Arheolog, sa Norveškog instituta za istraživanje kulturnog nasleđa, Jani Čaušević otkrio je sahranu čamca georadarskim istraživanjem. „Ovo je neverovatno uzbudljivo. I da pronađemo takvo otkriće, ali i da vidimo kako nam upotreba georadara daje priliku da istražujemo i dokumentujemo kulturnu istoriju kroz nove i uzbudljive metode.”

Procenjuje se da je čamac dugačak 8-9 metara i da je poslužio kao grobnica za jednu bitnu osobu ili više njih. Čini se da je čamac ukopan u zemlju, pre podizanja humke.

Prethodne humke na farmama u Øiesletti postepeno su uništavane zbog novih mašina i metoda koje se koriste u poljoprivredi. Danas nije ostala nijedna od nekadašnjih humki. Ovo najnovije otkriće to menja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »