Arheolozi su otkrili ručne granate iz 11. i 12. veka u Jerusalimu

Arheolozi su otkrili ručne granate iz 11. i 12. veka u Jerusalimu
Opsada Jerusalima u Prvom krstaškom ratu (izvor: getty images)

Prema rezultatima nove studije keramičke posude iz 11. i 12. veka iz Jerusalima bile su upotrebljene kao ručne granate. S obzirom da je to vreme krstaških ratova ručne granate su verovatno korišćene prilikom opsade ovog grada.

Nova analiza ostataka u drevnim keramičkim posudama iz Jerusalima iz 11. i 12. veka pokazala je da su posude možda imale zlokobniju svrhu od skladištenja. Verovatno su bile upotrebljene kao eksplozivno oružje prenosi Cosmo Magazine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Plos One.

Dosadašnja istraživanja ovakvih keramičkih posuda pokazala su da se one uglavnom koriste za ispijanje piva. Takođe, koriste se i kao kontejneri za živu, naftu i lekove. Male keramičke posude su lako prepoznatljive. One su sfernog oblika sa konusnim osnovama i pronađene su u svim arheoloških kontekstima širom Bliskog istoka između 9. i 15. veka.

Male keramičke posude kao ekspolozivno oružje

Međutim, nova studija, koju je vodio Karneji Mejtson, sa Univerziteta Grifit u Kvinslendu, otkrila je da, iako su neke od posuda zaista korišćene u ove svrhe, druge su sadržale zapaljiv i verovatno eksplozivni materijal. Što navodi da su možda korišćene kao neka vrsta ručne bombe. Ovo objašnjenje je dodatno potkrepljeno dokazima iz drevnih arapskih tekstova.

Fragmentovana keramička ručna granata (foto: Robert Mason, Royal Ontario Musem)

Pronađeni fragmenti posuda koji su iskopani iz Jermenskog vrta u Jerusalimu 1960-ih analizirani su na tragove ostataka kako bi se utvrdio njihov sadržaj.

Ove posude su pravljene za vreme krstaških ratova kao granate bačene na uporišta krstaša, proizvodeći glasne zvukove i jake bljeskove svetlosti“, kaže Mejtson.

Krstaški ratovi (1095-1291), bili su niz nasilnih verskih ratova koje je pokrenula Latinska crkva tokom srednjovekovnog perioda, koji su kulminirali najpoznatijim pokušajem zauzimanja Jerusalima od islamske vladavine. Čini se da su stanovnici Jerusalima pronašli genijalne načine da uzvrate.

Od čega su izrađene ove granate?

Neki istraživači su predložili da su posude korišćene kao granate i u njima se nalazi crni barut, eksploziv napravljen u drevnoj Kini i za koji se zna da je uveden na Bliski istok i Evropu do 13. veka“, kaže Mejtson. Moguće da je bartu uveden na Bliski istok ranije i to u ovim posudama od 9. do 11. veka.

Ali nova studija isključuje prisustvo crnog baruta. „Ovo istraživanje je pokazalo da to nije crni barut i da je verovatno lokalno izmišljen eksplozivni materijal

Istraživanje je takođe otkrilo da su neke posude bile zapečaćene smolom.

Više istraživanja ovih posuda i njihovog eksplozivnog sadržaja omogućiće nam da razumemo drevnu eksplozivnu tehnologiju srednjovekovnog perioda i istoriju eksplozivnog oružja u istočnom Mediteranu“, kaže Mejtson.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »