Arheolozi su pronašli češalj sa molbom da zaustavi vaške sa kose i brade

Arheolozi su pronašli češalj sa molbom da zaustavi vaške sa kose i brade
Češalj od slonovače sa željom vlasnika da zasutavi vaške na kosi i bradi (Dafna Gazit, senior photographer, Israel Antiquities Authority)

Češalj od slonovače pronađen je u Izraelu na Tel Lahišu i potiče iz 1700 godine pre nove ere. Na njemu je ispisano na hananskom jeziku: „Neka ova kljova iskoreni vaške iz kose i brade“

Ova bi bila prva rečenica ikada napisana na hananskom jeziku.

Drevni Hananci su patili od vaški, pediculus humanus capitis, na svojim bradama, a ne samo na glavama. Kako je to danas slučaj među školskom decom. Prva rečenica ikada napisana na njihovom jeziku iz 1700. godine pre nove ere pojavljuje se na češlju za vaške od slonovače.

Dvoredni češalj za vaške je pronađen 2017. godine, a tek je nedavno primećeno da je na njemu nešto urezano, piše Jerusalem Post.

Prva rečenica na hananskom jeziku

Pismo je izmišljeno oko jednog veka pre i koristili su ga Hananci, a kasnije je uključeno u većinu drugih jezika na svetu.

Ovo je prva rečenica ikada pronađena na hananskom jeziku u Izraelu“, napisali su istraživači. „U Ugaritu u Siriji ima Hananaca, ali oni pišu drugim pismom – a ne pismom koje se danas koristi. Hanaanski gradovi se pominju u egipatskim dokumentima, pismima iz Amarne koja su napisana na akadskom i u hebrejskoj Bibliji. Pisma iz Amarne su arhiva ispisana na glinenim pločama koja se prvenstveno sastoji od diplomatske prepiske između egipatske administracije i njenih predstavnika u Kanaanu i Amuru ili lidera susednih kraljevstava, tokom Novog kraljevstva, koja obuhvata period od samo tri decenije od 1360. pre nove ere.”

Lahiš je bio drevni grad

Lahiš je bio drevni hananski i izraelski grad u niziji Judeje na južnoj obali reke Lakiš. Pominje se nekoliko puta u hebrejskoj Bibliji. Do danas je tamo pronađeno 10 hananskih natpisa, više nego na bilo kom drugom mestu u Izraelu. Grad je bio glavni centar za upotrebu i očuvanje pisma više od 600 godina, od oko 1800. pre nove ere do 1150. pre nove ere.

3.700 godina star češalj za vaške od slonovače sa natpisom:„Neka ova kljova iskoreni vaške iz kose i brade“ (Menahem Kahana/Agence France-Presse — Getty Images)

Češalj za vaške je iskopao tim sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Južnog adventističkog univerziteta u Tenesiju pod rukovodstvom profesora Josefa Garfinkela, Majkla Hasela i Martina Klingbeila. Natpis je dešifrovao semitski epigrafista dr Danijel Vajnstub sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu u Beršebi.

Njihovi nalazi su objavljeni u recenziranom časopisu Jerusalem Journal of Archaeology pod naslovom „Želja Kanaanca da iskoreni vaške na ispisanom češlju od slonovače iz Lahiša.

Češalj za uklanjanje vaški

Otkriveni češalj od slonovače je malih dimenzija, oko 3,5 x 2,5 cm. Češalj ima zupce sa obe strane. Iako su njihove osnove još vidljive, zupci češlja su polomljeni dok je korišćen. Centralni deo češlja je donekle erodiran, verovatno pritiskom prstiju koji drže češalj tokom nege kose ili uklanjanja vaški sa glave ili brade. Strana češlja sa šest debelih zuba korišćena je za raspetljavanje čvorova u kosi. Dok je druga strana, sa 14 finih zuba, korišćena za uklanjanje vaški i njihovih jaja. Slično kao dvostrani češljevi za vaške koji se danas prodaju u apotekama.

Ostaci vaški na češlju (Vainstub et al. 2022, fig. 4)

Istraživački tim je pod mikroskopom analizirao češalj na prisustvo vaški i napravljene su fotografije sa obe strane. Na drugom zubu pronađeni su ostaci vaški veličine od 0,5 do 0,6 mm.

Drevni češljevi su se pravili od drveta, kosti životinja ili slonovače, što je bio veoma skup materijal i verovatno uvezeni luksuzni predmet. Pošto u tom vremenskom periodu u Hananu nije bilo slonova, češalj za vaške je verovatno došao iz obližnjeg Egipta. Ovi faktori ukazuju na to da su čak i ljudi visokog društvenog statusa patili od vaški.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »