Arheolozi su pronašli dokaz za trgovinu ženama pre 2.500 godina

Arheolozi su pronašli dokaz za trgovinu ženama pre 2.500 godina
Pustinja Negev (izvor: Wikipedia, autor: Hagai Agmon-Snir حچاي اچمون-سنير חגי אגמון-שניר)

Arheolozi su u pustinji Negev na jugu Izraela otkrili grobnice u kojima su bile sahranjene samo žene pre 2.500 godina. Istraživači veruju da su ove žene bile žrtve trgovine ljudima.

Tim arheologa pronašao je grobnice tokom zaštitnih iskopavanja 2021. godine. Otkrivene su dve grobnice sa velikim brojem skeleta u srcu pustinje Negev.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.

U Negevu su poznati drugačiji tipovi grobnica, poput tumula. Međutim, nove dve grobnice koje su otkrivene su kvadratnog oblika. Veća grobnica ima dimenzije 7×7 m, a druga 4,5×4,5 m. Mesto na kojem su izgrađene grobnice je isto od velikog značaja, rekli su istraživači.

Grobnice se nalazile na raskrsnici puteva

Grobnice se nalaze na drevnoj raskrsnici puteva koju su nekada koristili karavani trgovaca iz različitih kultura za razmenu dobara.

Umiranje i sahranjivanje duž drevnih puteva u surovoj pustinji, “bilo zbog nasilja ili bolesti, nisu bili neuobičajeni“, rekla je Erikson-Džini za portal Live Science. Moguće je da su ove osobe tamo sahranjene jer su u drevnim vremenima raskrsnice viđene kao mesta “svetosti”, sa ritualnim i verskim značajem.

Tokom arheoloških iskopavanja, arheolozi su bili zaprepašćeni kada su pronašli više od 50 skeleta u najvećoj grobnoj komori. Po načinu na koji su neki skeleti bili nasumično raspoređeni, često nagomilani jedan na drugi, bilo je moguće utvrditi da su neki od njih u nekom trenutku pomereni. Glavni razlog jeste da bi se napravio prostor za nove pokojnike. Ovo saznanje ukazuje da su grobnice korišćene za sahranjivanje dugo vremena, možda i nekoliko vekova.

Grobnice su sadržale mnoštvo artefakata iz različitih kultura širom južnog Levanta, južne Arabije i Egipta. Grobni nalazi potiču iz kasnog gvozdenog doba i ranog persijskog perioda Ahemenida (7-5. veka pre nove ere).

U grobnicama se nalazio nakit od legure bakra i gvožđa, keramičke vaze i školjke kauri iz Crvenog mora. Školjke su drevne Egipćanke koristile kao talismane. Arheolozi su takođe otkrili držače za tamjan i alabaster poslužavnik, ostatke nekada čuvene trgovine smolom i tamjanom širom ovog regiona. Neke posude za tamjan su namerno razbijene, verovatno kao deo pogrebnog rituala, rekli su istraživači.

Zašto su žene samo sahranjene u grobnicama?

U grobnicama nije pronađeno oružje, niti je ovaj prostor korišćen za sahranjvanje voljenih članova porodice. Već su u njima žene bile sahranjene. Umesto toga možda je prostor bio rezervisan za preminule robinje koje su umrle dok su odvođene preko pustinje da bi bile prodate za prostituciju.

Moguće da su žene kupljene u Gazi ili u Egiptu i dalje su preko pustinje odvođene u Arabiju. Potom bi bile prodate kao neveste ili prostitutke. Za ove tvrdnje su neophodni dodatni dokazi.

Postoje pisani zapisi u Jemenu u kojima su dokumentovane trgovine ženama radi prostitucije u ovom regionu u prvom milenijumu pre nove ere.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »