Zaustavili pljačku, a onda su otkrili antičke kamene kosturnice

Zaustavili pljačku, a onda su otkrili antičke kamene kosturnice
Kamene kosturnice (foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

U operaciji koja je sprovedena kako bi se zaustavila pljačka antikvitetima, došlo se do otkrića kamenih kosturnica iz rimskog perioda.

Tri kamene kosturnice stare, 1850 godina, izvađene su u zajedničkoj operaciji policije Kafr Kana i Jedinice za prevenciju krađe Izraelske uprave za antikvitete koja je sprovedena da bi se sprečila pljačka antike u blizini Kafr Kane u Galileji

Tim je bio iznenađen kada je otkrio da je antička pećinska grobnica iz rimskog perioda skoro u potpunosti uništena tokom velikih zemljanih radova.

Daljim pregledom lokaliteta, uklanjanjem zemlje otkrivena je druga pećinska grobnica u kamenu sa nišama i ukrašenom kamenom kosturnicom.

Kamene kosturnice iz rimskog perioda

Kameni osuari ili kosturnice su mali grobni sanduci isklesani u mekom krečnjaku. Oni su korišćeni za sekundarno sahranjivanje ljudskih kostiju nakon raspadanja mekog tkiva. Običaj sekundarnog sahranjivanja u kamenoj kosturnici bio je jevrejska praksa sprovedena u Judeji i oblasti Galileje u ranorimskom periodu od oko 1. veka pre nove ere.

Kamene kosturnice otkrivene u pećinskoj grobnici (foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

Kosturnice su pronađene prazne i premeštene sa prvobitne lokacije. Što navodi da je pećina nedavno bila opljačkana.

Na jednoj kosturnici nalazio se natpis koji prikazuje mauzolej na grčkom ili „nefeš“ na hebrejskom. Druga kosturnica je imala uklesan kružni vence u kome su izbušene rupe. Veruje se da ovo simbolizuje pobedu pokojnika nad smrću.

Dizajni često pod uticajem grčke kulture su karakteristični za kamene kosturnice koje je koristilo jevrejsko stanovništvo u Galileji u rimskom periodu. Slične kosturnice otkrivene su u prošlosti u obližnjem drevnom gradu Ziporiju.

Krađa antikviteta je krivično delo

Svi građevinski radovi su obustavljeni, a nekoliko radnika je pozvano u lokalnu policijsku stanicu zbog sumnje da su oštetili antikvitete i da nisu prijavili otkriće nadležnima.

Terakota lampa (foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

U Izraelu postoji zakonska obaveza prijavljivanja slučajnih aretfakata Izraelskoj upravi za antikvitete. Oštećenje antikviteta je krivično delo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

Amiru Ganoru, direktoru Jedinice za prevenciju krađe u Izraelskoj upravi za antikvitete, rekao je: „Prvobitni detalji uništene pećine ne mogu se rekonstruisati, a skoro dve hiljade godina stara kulturna dobra su zauvek izgubljena. Zahvaljujući budnosti i odlučnosti policije Kafr Kanna i uspešnoj saradnji sa Izraelskom upravom za antikvitete, jedna od pećina je uglavnom spasena“.


Preuzimanje sadržaja sa web adrese sajta Sve o arheologiji je dozvoljeno ukoliko strana koja preuzima tekstove prethodno kontaktira urednika sajta na sveoarheologiji@gmail.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »