Arheolozi zapanjeni otkrićem posmrtne maske od žada u piramidi drevnih Maja

Arheolozi zapanjeni otkrićem posmrtne maske od žada u piramidi drevnih Maja
Rekonstrukcija grobnice kralja Maja (izvor: Museo Nacional de Antropología)

Arheolozi su bili zaprepašćeni nakon što su duboko u odaji piramide Hrama natpisa drevnih Maja otkrili posmrtnu masku od žada. Maska od žada mogla je jedino da pripada kralju.

Drevni grad Palenke se nalazi usred bujne šume i gustog lišća u južnom delu Meksika. To nije najveći grad Maja, ali je opisan kao jedan od onih što ostavlja bez daha.

Njegova arhitektura i prateće rezbarije i skulpture su neki od najboljih preživelih delova istorije Maja, u regionu gde je civilizacija nekada uspevala.

Grobnica Pakala Velkog, prvog kralja Maja

Tokom iskopavanja tunela piramide Hramu natpisa 1952. godine u gradu Palenke pronađena je izuzetna maska od žada u zamračenoj grobnici više od hiljadu godina. Ovakva grobnica i pogrebna praksa mogle su biti namenjene samo i jedino kralju.

Posmrtna maska Pakala Velikog (izvor: Atlas Obscura)

Posmrtna maska je pokrivala lobanju bitne osobe. Natpisi na zidovima su ukazivali da je lobanja pripadala nikome drugom do Maya ajaw (vladaru ili kralju) K’inich Janaab’ Pakalu, danas poznatom kao Pakal Veliki.

Dugo se smatralo da Pakal nije ništa drugo nego legenda. Onda se to promenilo kada je meksički arheolog Alberto Ruz Lulije pronašao misterioznu grobnicu dostojnu vladara. U grobnici su se nalazili ostaci pokojnika sa maskom od žada, ogrlicom od perli, raznim skulpturama i reljefima koji prikazuju vladarev prelazak na božanstvo i likovima iz mitologije Maja.

Drevni grad Maja Palenke

Piramida Hram natpisa je najveća mezoamerička stepenasta piramida civilizacije Maja na lokalitetu Palenke u Meksiku

U poređenju sa drugim gradovima drevnih Maja u Meksiku, Palenke je bio tehnički napredan.

Složeni sistem vodenih kanala svojim stanovnicima je obezbedio obilje izvorske vode. Grad je imao mnoge palate sa širokim dvorištima, bogato-ukrašenim fontanama i veštačkim bazenima širom grada.

Povezana vest: Genijalni izumi drevnih Maja nude rešenja za nestašice pijaće vode u budućnosti

Stepenasta piramida (izvor: Britannica)

U 7. veku nove ere, gradom je vladao moćni kralj Pakal Veliki. Imao je jednu od najdužih vladavina od svih monarha Maja, preuzeo je presto 615. godine sa samo 12 godina i vladao je do svoje smrti u 80. godini.

Možda najvažnije, on je naručio izgradnju sada već ikonskog Hrama natpisa, gde je i sahranjen.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »