Bogato oslikana egipatska grobnica zapanjila je arheologe

Bogato oslikana egipatska grobnica zapanjila je arheologe
Oslikana grobnica (izvor: Getty images)

Arheolozi su u Sakari otkrili 4.000 godina staru egipatsku grobnicu koja je pripadala visokom zvaničniku Kuviju. Staroegipatsku grobnicu vreme je dobro pazilo na šta ukazuje fenomenalna očuvanost bogato obojenih slika i natpisa na zidovima.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta otkrilo je večno odmaralište visokog zvaničnika zvanog Kuvi. On je živeo i služio za vreme vladavine faraona Đedkarea tokom V dinastije, od kraja 25. do početka 24. veka pre naše ere.

Izgled grobnice

Grobnica koja je bila namenjena Kuviju, u obliku latiničnog slova „L“, počinje sa malim hodnikom koji je vodio u predsoblje i odatle dalje u znatno veću grobnu komoru sa oslikanim reljefima na kojima je prikazan vlasnik grobnice koji je sedeo za stolom sa žrtvama za bogove“, otkrio je arheolog za Livescience koji je vodio iskopavanje grobnice.

Unutrašnjost grobnice
Unutrašnjost grobnice (foto: Ministry of Tourism and Antiquities)

U toj grobnoj komori, arheolozi su pronašli ostatke sarkofaga od krečnjaka koji je bio opljačkan i gotovo uništen još u drevna vremena. Ostaci mumije Kuvija pronađeni su u istoj prostoriji. Nažalost, radi se o nekoliko komada u fragmentima. Ali će istraživači moći da koriste njegove posmrtne ostatke kako bi otkrili tajne vezane za njegovu ulogu koju je imao tokom života.

Svaki centimetar grobnice bio je prekriven oznakama koje arheolozi pažljivo proučavaju. Do sada, natpisi su otvarali pitanja o Kuvijevom uticaju na drevnu zajednicu. Otkrili su njegov specifičan odnos sa faraonom, čija se grobnica nalazila odmah u blizini.

Arheolozi proučavaju oslikanu grobnicu
Arheolozi proučavaju oslikanu grobnicu

Od otkrića grobnice u martu, istraživači su predložili nekoliko mogućnosti koje bi mogle objasniti Kuvijevu bogato ukrašenu grobnicu. Jedna od njih jeste da je Kuvi bio blizak rođak Đedkareu, dok su drugi rekli da je možda korišćena iz političkih razloga. Isto tako veruju da je ovaj jedinstveni dizajn deo faraonovih reformi državne uprave, ali i pogrebnih običaja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »