Bogato oslikana egipatska grobnica zapanjila je arheologe

Bogato oslikana egipatska grobnica zapanjila je arheologe
Oslikana grobnica (izvor: Getty images)This picture taken on April 13, 2019 shows a view inside the newly-dicovered tomb of the ancient Egyptian nobleman "Khewi" dating back to the 5th dynasty (24942345 BC), at the Saqqara necropolis, about 35 kilometres south of the capital Cairo. (Photo by Mohamed el-Shahed / AFP) (Photo credit should read MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Getty Images)

Egipatske vlasti nedavno su predstavile izvanredno otkriće koje se krilo u Sakari, nedaleko od Kaira. Reč je o 4000 godina staroj grobnici koja je pripadala visokom zvaničniku Kuviju. Staroegipatsku grobnicu vreme je dobro pazilo na šta ukazuje fenomenalna očuvanost bogato obojenih slika i natpisa na zidovima.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta otkrilo je večno odmaralište visokog zvaničnika zvanog Kuvi, koji je živeo i služio za vreme vladavine faraona Đedkarea tokom V dinastije, od kraja 25. do početka 24. veka pre naše ere.

Izgled grobnice

Grobnica koja je bila namenjena Kuviju, u obliku latiničnog slova „L“, počinje sa malim hodnikom koji je vodio u predsoblje i odatle dalje u znatno veću grobnu komoru sa oslikanim reljefima na kojima je prikazan vlasnik grobnice koji je sedeo za stolom sa žrtvama za bogove“, otkrio je arheolog koji je vodio iskopavanje grobnice.

Unutrašnjost grobnice
Unutrašnjost grobnice

U toj grobnoj komori, arheolozi su pronašli ostatke sarkofaga od krečnjaka koji je bio opljačkan i gotovo uništen još u drevna vremena. Ostaci mumije Kuvija pronađeni su u istoj prostoriji, nažalost, radi se o nekoliko komada u fragmentima, ali će istraživači i dalje moći da koriste njegove posmrtne ostatke kako bi otkrili tajne vezane za njegovu ulogu koju je imao tokom života.

Svaki centimetar grobnice bio je prekriven oznakama koje arheolozi pažljivo proučavaju. Do sada, natpisi su otvarali pitanja o Kuvijevom uticaju na drevnu zajednicu, kao i na njegov specifičan odnos sa faraonom čija se grobnica nalazila odmah u blizini.

Arheolozi proučavaju oslikanu grobnicu
Arheolozi proučavaju oslikanu grobnicu (foto: Ministry of Antiquites)

Od otkrića grobnice u martu, istraživači su predložili nekoliko mogućnosti koje bi mogle objasniti Kuvijevu bogato ukrašenu grobnicu. Jedna od njih jeste da je Kuvi bio blizak rođak Đedkareu, dok su drugi rekli da je možda korišćena iz političkih razloga. Isto tako veruju da je ovaj jedinstveni dizajn deo faraonovih reformi državne uprave, ali i pogrebnih običaja.

Ostala otkrića u Egiptu

Ovo nije jedino otkriće takve vrste. Prethodnog meseca egipatsko Ministarstvo za antikvitete otkrilo je još jednu dobro očuvanu i šareno dekorisanu grobnicu za koju se smatra da potiče iz ranog ptolomejskog perioda, pre više od 2000 godina. Utvrđeno je da sadrži ostatke muškaraca, njegove žene i ostatke 50 mumificiranih životinja, među kojima su miševi i sokolovi.

Izvor: Livescience

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »