Moderna tehnologija je omogućila da se zaviri ispod mumije kralja Amenhotepa I

Moderna tehnologija je omogućila da se zaviri ispod mumije kralja Amenhotepa I
Sarkofag faraona Amenhotepa I (Patrick Landmann/Getty Images)

Tajne Amenhotepove mumije ostale su skrivene ispod njegovih netaknutih omota i pogrebne maske za lice sve do nedavno. Uz pomoć neinvazivne metode, istraživači su uspeli da dobiju brojne podatke o zdravstvenom stanju kralja Amenhotepa I i procesu mumifikacije.

Otkrivene tajne su objavljene u naučnom časopisu Frontiers in Medicine. Autori rada su dr Zahi Havas, poznatu egiptolog i dr Sahara Salim, profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu i međunarodni stručnjak za radiologiju antikviteta.

Dr Salim i dr Havas su koristili modernu rendgensku tehnologiju, CT (kompjuterska tomografija) skeniranje, kao i napredne kompjuterske softverske programe da digitalno “odmotaju” mumiju Amenhotepa I. Ova bezbedna i neinvazivna metoda pružila je istraživačima da bez dodirivanja mumije saznaju puno korisnih informacija, za razliku od stare metode fizičkog odmotavanja i seciranja mumija, koja bi nanela štetu dragocenom nasleđu.

Egipatska studija je prvi put otkrila lice kralja Amenhotepa I, njegovu starost u trenutku smrti, zdravstveno stanje, proces mumfikacije i ponovno pohranjivanje mumije.

Ko je bio Amenhotep I?

Kralj Amenhotep I bio je sin kralja Ahmosa I, osvajača Hiksa i osnivača Novog kraljevstva staroegipatske civilizacije. Amenhotep I je preuzeo presto Egipta posle svog oca Ahmosa I, vladao je zemljom dvadeset i jednu godinu (od 1525. do 1504. g.pne, u 18. dinastiji).

Amenhotep I (Saleem and Hawas 2021, fig. 2)

Mumija kralja Amenhotepa I pronađena je 1881. u kraljevskoj grobnici u Deir-el Bahriju u Luksoru. Nju su sveštenici 21. dinastije ponovo sahranili. Takođe su sakrili mumije mnogih prethodnih kraljeva i kraljica kako bi ih zaštitili od krađe grobnica.

Nakon prenošenja u Kairo, sve kraljevske mumije su odmotane između 1881. i 1896. godine, osim mumije kralja Amenhotepa I. Bila je to jedina kraljevska mumija koja nije odmotavana u modernom dobu kako bi se sačuvala jedinstvena lepota ova mumija prekrivena pogrebnom maskom i vencima raznobojnog cveća.

Rezultati naučne studije

Studija dr Salima i dr Havasa uspela je po prvi put da otkrije lice kralja Amenhotepa I i dokazala sličnost lica sa njegovim ocem Ahmosom I (čija se mumija čuva u Muzeju Luksora). Studija je takođe tačno utvrdila starost kralja Amenhotepa I u vreme smrti. Imao je samo 35 godina i bio je visok 169 cm i bio je obrezan. Analize su pokazale dobro zdravlje kralja, a nijedna bolest ili povrede nisu ukazivale na uzrok smrti.

Studija je otkrila uzbudljive informacije o karakterističnoj metodi balsamovanja kralja Amenhotepa I, jer je postalo jasno da je položaj ukrštenih podlaktica na telu mumije kraljeva (koji se naziva položaj Ozirisa) počeo sa mumijom kralja Amenhotepa I. Ovaj položaj Ozirisa  nije viđen kod onih koji su prethodili kralju Al-Munthobu I, a nastavila se posle njega kod kraljeva Novog kraljevstva.

CT skeniranje mumije Amenhotepa I (Saleem and Hawas 2021, fig. 3)

Istraživači su saznali da je mozak još uvek prisutan u lobanji kralja Amenhotepa I. On nije uklonjen tokom procesa mumifikacije, kao što je to slučaj kod kraljeva Novog kraljevstva, među kojima su Tutankamon i Ramzes II, ali i drugi. Kod njih je mozak uklonjen, a unutar lobanje stavljani su materijali za balsamovanje i smole.

Digitalno odmotavanje mumije

Precizni trodimenzionalni radiografi u studiji otkrili su prisustvo 30 amajlija unutar mumije i između njenih namotaja, kao i prisustvo pojasa ispod poleđine mumije koji se sastoji od 34 zlatne perle.

Studiju koju je sproveo čitav egipatski tim takođe je otkrila preciznu tehniku starih Egipćana u pravljenju mumijine pogrebne maske i postavljanju dragog kamenja na nju. Po prvi put otkrivene su tajne tretmana kraljevskih mumija od strane sveštenika 21. dinastije, koji su ih ponovo sahranili u dva kraljevska skrovišta u Dolini kraljeva u Deir el-Bahari. Velika pažnja sveštenika 21. dinastije primećena je u ponovnom sahranjivanju mumije kralja Amenhotepa I kako bi se njegova mumija sačuvala od uništavanja i krađe.

Pogrebna maska sa dragim kamenjem (Saleem and Hawas 2021, fig. 1)

Dr Zahi Havas i dr Sahar Selim koristili su takođe CT skeniranje da pregledaju četrdeset kraljevskih mumija iz Novog kraljevstva u projektu Kraljevske mumije egipatskog Ministarstva za antikvitete, koji je počeo 2005. godine i traje do danas. Jedan od važnih rezultata ovog projekta jeste razotkrivanje tajni ubistva kralja Ramzesa III.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »