I NE, brodovi i čamci iz Viminacijuma nisu 70.000 godina stari

I NE, brodovi i čamci iz Viminacijuma nisu 70.000 godina stari
Prvi pronađeni brod na Viminacijum (foto: Arheološki institut, Beograd)

Naučnici iz Srbije su analizirali fosilne ostatke brodova i čamaca koji su otkriveni prilikom zaštitnih iskopavanja na arheološkom nalazištu Viminacijum i odredili njihovu starost. Njihova starost nije 70.000 godina kako neko uporno tvrdi i zbunjuje po društvenim mrežama.

Pre neko vreme, na društvenim mrežama se proširila objava o brodovima iz Viminacijuma sa lažnim podacima o tome kako naučnici ne znaju njihovu starost, kako su otkrili ćirilične natpise iz prvih vekova nove ere, kako su brodovi misteriozno tu dospeli i kako domaća i svetska javnost ne želi ništa sa našim arheolozima. Međutim, svi navedeni podaci su svesno i lažno predstavljeni kako bi se izmanipulisala javnost i verovatno prikupili lajkovi.

Rezultati istraživanja i analiziranja ovih brodova uskoro će biti objavljeni u prestižnom časopisu.

Na tu objavu odgovorio je dr Ilija Danković, zaposleni istraživač na Arheološkom institutu i jedan od učesnika projekta na Viminacijumu, koji je učestvovao u iskopavanju ovih plovila.

Za brodove i čamce se zna tačna starost, odnosno iz kog vremena potiču. Arheolozi su radili analize C14 kojim se određuje starost. Dr Danković je u komentaru dalje napisao da je: „Najstariji čamac iz prelaza stare u novu eru. Drugi čamac je iz 7. veka nove ere. Prvi brod je iz 9-10. veka, a drugi (ovaj najbolje očuvani na fotografijama) iz 15-16. veka.

Pseudonaučne tvrdnje bez dokaza

Što se tiče drugih pseudonaučnih tvrdnji od strane onoga koji je pisao tekst on se, bez ikakvog smisla, nadovezao i na takozvanu ćirilicu iz antike. Na šta mu je Ilija odgovorio da ćirilične natpise nisu našli, „pogotovo ne one koji datiraju u vreme antike, kada ćirilica nije ni postojala.“

Dotični u tekstu piše kako su arheolozi naišli na zid ćutanja i kako su ignorisani od strane domaćih i stranih medija. Kao što znamo, to nije tačno. Svako otkriće na Viminacijumu istog momenta biva na naslovnim stranama novina i medijskih portala.

Na to je dobio odgovor od arheologa dr Ilije Danković da nisu naišli na zid ćutanja. Baš suprotno se dogodilo, arheolozi su odmah kontaktirani iz Centra za podvodnu arheologiju iz Marseja. Pronađeni čamci i brodovi su već u septembru 2021. godine predstavljeni na internacionalnom kongresu arheologije brodova.

Drveni monksil izdubljen iz jednog debla (foto: Arheološki institut, Beograd)

Kao što je i bilo očekivano „svi su bili oduševljeni nalazima“, istakao je Ilija. Saznali smo od drugih arheologa koji su tada iskopavali ove brodove, a Ilija je potvrdio, da uskoro izlazi iz štampe naučni rad o plovilima iz Viminacijuma. Koji će, verovatno, biti svima javno dostupan. I naravno da će javnost o tome biti obaveštena.

Tokovi reka u prošlosti su bili blizu bitnih centara

I poslednja stvar koja nije bila jasna dotičnoj osobi, a verujem da je takav slučaj kod većine ljudi. Kako su ti brodovi dospeli tu, ako sada nema tu nikakve reke?  Vrlo jednostavno objašnjenje je to da reč o „velikom rukavcu Dunava-Dunavcu, čiji se tok vremenom pomerao ka severu.“ Ista priča je i sa rekom Nil i piramidama.

S obzirom da je Dunav u prošlosti menjao tok, neće biti nimalo čudno da arheolozi pronađu još drvenih plovila iz različitih perioda. Kao što se i dogodilo nakon samo par meseci od pisanja ovog teksta

Iz drevnih izvora poznato je da je u Viminacijumu postojala luka, ali se smatralo da se Dunav davno povukao.

Kako se došlo do otkrića drevnih plovila?

Drvena plovila otkrivena su 2020. godine na dubini od 7 metara u Viminacijumu, piše ArcheoSerbia. Do otkrića se došlo slučajno, tokom kopanja uglja na površinskom rudniku Drmno. Samo nekoliko dana pre karantina usled epidemije korona virusa, velike mašine za kopanje su nabasale na 15 metara dugačak brod i nekoliko čamaca 7 metara ispod nivoa tla.

Arheolozi najpre nisu bili sigurni iz kojeg perioda potiču plovila, jer su pronađena veoma duboko, nekoliko metara dublje od okolnih rimskih slojeva, ali su uskoro na osnovu ostataka grnčarije u brodu zaključili da su plovila rimska, a pojedina potiču iz ranog srednjeg veka (8-9. vek) i ranog modernog perioda (15-17. vek).

Drevna plovila su bila nagomilana na malom prostoru, a jedan čamac je pronađen malo dalje, pa su arheolozi mislili da su sva potonula istovremeno ili u malom vremenskom razmaku. Ali, radiokarbonsko datiranje uzoraka drveta izvršeno u laboratoriji u Debrecinu u Mađarskoj pokazalo je da nisu bili u pravu. Analiza je pokazala da plovila potiču iz različitih razdoblja, iz perioda koji se proteže 18 vekova.

Najstariji i najduži brod je iz 1. veka nove ere, što znači da je rimski, ili čak da prethodi dolasku Rimljana na ove prostore. Brod je dugačak 15 metara, a širok 2.65 metara, i imao je 6 pari vesala. Napravljen je za upotrebu u plitkim rečnim vodama, pa je imao ravno dno. Na krmi je pravougaono ležište za krmeno veslo.

Nedaleko odatle arheolozi su otkrili dobro očuvan monoksil, drevni čamac istesan od jednog komada drveta, izdubljen u hrastovom stablu, najverovatnije iz razdoblja ranog srednjeg veka, odnosno 8. ili 9. veka. Čamce poput ovoga koristili su brojni varvarski narodi u kasnoj antici i ranom srednjem veku, naročito slovenska plemena prilikom napada na Istočno rimsko carstvo, tj Vizantiju.

Na kraju, najmlađa plovila su datovana u period od 15. do 17. veka.

Šta je dalje urađeno?

Inženjeri iz rudnika uglja Drmno osmislili su i napravili posebne metalne okvire koji su iskorišćeni za premeštanje drevnih plovila. Potom su podignuta uz pomoć dizalica, smeštena u pomenute okvire i odneta vozom do sigurne lokacije, tj veštačke “pećine” sa kontrolisanim uslovima, gde će nalazi biti proučeni i rekonstruisani.

Ovaj korak je bio neophodan, pošto je drvo počelo da propada usled novih okolnosti u kojima se našlo, tj nagle promene sredine i uslova nakon više milenijuma. Vekovima su brodovi i čamci ležali zakopani u naslagama mulja i peska u nekadašnjem rečnom koritu, što ih je konzerviralo i sačuvalo. Ali kada su otkopani, vazduh je počeo da ih oštećuje, pa su morali biti premešteni.

Plovila iz Viminacijuma biće izložena gama zračenju kako bi se eliminisali mikroorganizmi i sprečilo dalje propadanje i truljenje. Zatim će brodovi i čamci biti rekonstruisani i izloženi za javnost u Muzej drevnih brodova, koji se gradi u sklopu Arheološkog parka Viminacijum.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

20 thoughts on “I NE, brodovi i čamci iz Viminacijuma nisu 70.000 godina stari

 1. Nije postojala ćirilica ali je postojala azbuka, pre nje vinčanske pismo,a pre njega kamen sa istim slovima u Anadoliji,današnja Turska.Za divno čudo taj stub u Turskoj i danas postoji…

 2. Naravno da ćirilica nije postojala, a ni danas ne postoji ❗Srbi su imali pismo svojih predaka a nisi ih tome naučili ni Ćirilo ni Metodije. Pogledajte samo obelisk u Turskoj kod Anadolije ❗

  1. Kakvr veze imaju Srbi sa Balkana i Anadolija. Malo je smiješno pitvrđivati srpstvo nekakvim artefaktima iz Turske.

   1. Tu se nalazila antička država Likija jedna od više srodnih plemenskih državica. One su po zvaničnoj istoriji naseljene plemenima sa Balkana. Na Balkanu su živela Ilirska plemena Tribali, Tračani… Sva ta imena su zapisali na latinskom ili grčkom. Tako su ih oni zvali ali se uglavnom ne zna dali su oni tako sebe zvali. Mnogo istoričara iz srednjeg veka Srbe naziva tim imenima. Po njima je car Lazar arhont Tribala. Do 19og veka svi Nemačko-Srpski rečnici su Nemačko-Ilirski rečnici. Jedini papir koji eksplicitno kaže da su Srbi u 7om veku odnekud došli je delo koje se pripisuje Porfirogenitu Romejskom caru o kojem niko ništa nije čuo do “pronalaska” u 17om veku gle čuda u katoličkoj biblioteci u Parizu. Inače taj car je živeo 300 godina kasnije pa i nije primarni izvor. Inače to delo je u mnogim radovima okarakterisano kao falsifikat. To je dokazao i Tibor Živković zvanični i priznat Srpski istoričar. Tvrdio je da ako su neki Sloveni došli na naše prostore u sedmom veku moglo ih je biti 2-3% u odnosu na tadašnju populaciju.

    1. Svi ti evropski i svetski gumicari koji su se okomili na ovaj narod tj Srbe i Srbiju da makar rec iz prave istorije sveta izmene i izokrene, pa da nismo niko i nista i dosli smo tek tako niodkuda! Ne bi ste vi sve svoje moci i napore usmeravali na nas i na svaki moguci nacin pokusavali da nam unistite i otmete sve dokaze koji bi vam se suprotstavili u svakom kontekstu ! Dragi bezboznici pa morate se pomiriti da ste svi bas vi nasa deca i da ste mnogi takvi ispali u prolazu neplanirano ali iako ste tako semku nasu nosili i sirili unaokolo i postojali zahvaljujuci nas vi pakostite ocevoj i dedovoj krvi i lozi a tim grehom hulite na boga oca! O kog ste se oglusili i ledja mu okrenuli kako bi se satani poklonili! Dzabe vam pare, dzabe i moc pa mnoge ste bombe i otrove zasuli na nas i dan danas potajno nam sejete ali neda Sveti Gospod Bog na decu svoju! Molicete i preklinjati ali cete mnogo vise osetiti i proziveti tamo gde vam je i mesto i gde ce vas stici svaka suza,patnja,bol i stradanje svih nas i svih naroda kojima ste oduzeli pravo na ono sto im je bog podario po rodjenju!!! Nastavite vi kako vam je volja da radite i cinite ono sto ne trebate i ne smete ali necete uspeti da pobrisete i pokradete pa unistite sve nase cemu se i divite potajno ali zavist vam ne dozvoljava da prestanete! Iskopacemo mi jos sto sta drugo sto je Sveti Bog sklonio do odredjwnog trenutka kako bi vam sva govna u usta stavio!!!

   2. Нису то “некакви артрфакти”. Ту су и записи и подаци из више извора,ту су манастири,ту су и генетски материјал,културни. Да се не лажемо,више од 250 година германи воде свесну политику против нас и до данас све иде у том правцу.

   3. Očito da ne znaš da su Srbi, ne govorim o stanovnicima Srbije, najstariji narod na svetu, i na ogromnoj teritoriji, otuda je i jasno okuda u Anadoliji.

   1. Професор са Хардвар универзитета каже : Историја није егзактна наука , историја мора да се пише мултидисциплинарно . Те дисциплине су археологија , лингвистика и ДНК генеалогија која је азбука историје пре свих постојећих писама !!!

 3. U tekstovima o tom nalazištu se navodi sledeće: Ostatci Rimskog Viminacijuma su pronađeni dosta plitko. Na manje od jednog metra dubine. Ti čamci su nađeni na 3,5m i dublje. Na sličnoj dubini kao čamci na istom nalazištu je nađen skelet mamuta. Malo zbunjujuće i izaziva pitanja na koja nije dat odgovor. Naj mlađi čamac je kažete iz 15-17og veka. Nalazište je na par kilometara od Dunava. Dali je negde zapisano da je Dunav tako drastično promenio korito. 15-17i vek je istoriski gledano bio juče. Morali bi postojati neki zapisi. Nedostatci logičnih objašnjenja otvaraju prostor za nagađanja

 4. Ja faraon iz egipta, javno obznanjujem da sam poreklom srbin iz vlasotinca i da su pronađeni brodovi moji avioni sa kojima smo preletali srbiju.

 5. Kažu neki dotični je pisao kontra i pljuvao po svemu…Pa ko je taj…dajte da vidimo koja je to bagra…Uhapsite ga…laž obmana prevara to je krivično delo…Kaži mu bre ime i prezime

 6. Svuda se arheologija koristi za falsifikovanje istorije ali verovatno nigde u svetu jedan isti narod sam sebi ne falsifikuje svoju istoriju kao što to rade Srbi. Ovde se arheolozi sistematski uče ne da otkrivaju nego da skrivaju svoju istoriju. Mora da smo mnogo velike duše kada imamo kapaciteta i za takvu kreativnost!

 7. Činjenica da su čamci pronađeni na toj dubini pretvara sva objašnjenja da su to “rismki čamci” u uvredu za inteligenciju. Svaki geolog zna koliko je vremena potrebno da se neki objekat nađe na toj dubini bez namernog zakopavanja. Priča da je tu nekada bila pritoka Dunava, pa su čamci tu potonuli, takođe je uvredljiva ako za to nema dokaza – a nema ih iako bi trebalo da ih bude jer reke ostavljaju svoje tragove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »