Upotreba droge u bronzanom dobu: dokazi pronađeni u ljudskoj kosi

Upotreba droge u bronzanom dobu: dokazi pronađeni u ljudskoj kosi
Prikaz bojenja kose i priprema za ritual, osoba je prethodno konzumirala drogu (foto: Oriol Garcia i Quera, ASOME-Universitat Autònoma de Barcelona)

Analiza pramenova ljudske kose iz grobnice u Španiji pokazala je da su drevni ljudi koristili halucinogene lekove od biljaka. Ovi nalazi su prvi direktni dokazi o upotrebi droge u Evropi, koja je možda korišćena u ritualima.

Prethodni dokazi o praistorijskoj upotrebi droga u Evropi bili su zasnovani na indirektnim dokazima. Kao što su otkriće opojnih supstanci u ​​posudama iz bronzanog doba, otkriće ostataka biljaka u ritualnom kontekstu i pojava halucinogenih biljaka u umetničkim prikazima. Ovo je prvi direktan dokaz jer je droga pronađena u kosi drevnih ljudi.

Istraživanje naučnika objavljeno je u Scientific Reports.

Istraživači su otkrili skopolamin, efedrin i atropin u tri replicirana uzorka kose.

Ostaci ljudske kose pronađeni u pećini (foto: P. Witte, Scientific Reports)

Atropin i skopolamin su prirodne supstance u porodici velebilja koje mogu izazvati delirijum, halucinacije i izmenjenu senzornu percepciju. Efedrin je stimulans dobijen iz određenih grmova i borova koji može povećati uzbuđenje, budnost i fizičku aktivnost.

Analiza ljudske kose na prisustvo halucinogenih supstanci

Elisa Guera-Doce i kolege su pregledali pramenove kose iz pećine Es Karit na Menorci, koja je prvi put bila naseljena pre oko 3.600 godina u broznanom dobu.

Prethodna istraživanja sugerišu da su u velikoj grobnoj odaji u pećini sahranjene 210 osobe. Međutim, pramenovi kose samo određenih pojedinaca bili su obojeni u crveno. Oni su bili izdvojeni i stavljeni u posebnu, zapečaćenu odaju duboko u pećini. Ovi pramenovi kose datiraju pre otprilike 3.000 godina.

Dreveni češalj pronađen sa posudama u komori gde je pronađena ljudska kosa (foto: Peter Witte, ASOME-Universitat Autònoma de Barcelona)

Za potrebe analiza autori su koristili tečnu hromatografiju ultra-visokih performansi i masenu spektroskopiju visoke rezolucije da bi testirali prisustvo alkaloida atropina, skopolamina i efedrina. I pronašli su ih u tri uzorka kose.

Autori u studiji su napomenuli da su osobe u ovoj pećini patili od karijesa, periapikalnog abcesa i bolesti zgobova, naročito na kičmenim pršljenovima. Ali ove halucinogene supstance nisu služile za to, nisu bile pogodne za ublažavanje bolova.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »