Crvenokosa boginja u Narodnom muzeju

Crvenokosa boginja u Narodnom muzeju
Crvenokosa boginja-neolitska figurina (foto: Muzej Vojvodine)

Izložbenu postavku Narodnog muzeja u Beogradu će od petka, 29. novembra upotpuniti izvanredan eksponat – Crvenokosa boginja.

Keramička figurina otkrivena je u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu pre tačno trideset godina. Crvenokosa boginja je nastala u vreme prvih zemljoradnika i stočara u Evropi, odnosno pre više od 7500 godina. Nesvakidašnje visine za starije neolitske figurine Crvenokosa boginja visoka 38 cm se sa pravom može nazvati monumentalnom skulpturom.

Neobično veliku nagu žensku figuru bujnih i prenaglašenih oblina pored visine od drugih neolitskih figurina izdvaja i pažljivo modelovana kosa u kojoj su ponađeni tragovi crvene boje. Umetničke i simboličke predstave ovakvog tipa pojavljaju se tokom neolita na prostoru od Bliskog Istoka do Podunavlja, ali su po pravilu znatno manjih dimenzija i znatno manje upečatljive i ekspresivne.

Neolitska figurina-Crvenokosa boginja (izvor: Wikimedia)

Zahvaljujući saradnji i profesionalnosti biblioteke „Branko Radičević“ iz Odžaka, u čijem sastavu je i Arheološka zbirka iz Donje Branjevine, Crvenokosa boginja će biti poverena na dugoročnu pozajmicu Narodnom muzeju u Beogradu.

Svečana primopredaja i potpisivanje Sporazuma o dugoročnoj pozamici biće upriličeni u petak 29. novembra u 12 časova.

Od petka, 29. novembra do 6. decembra svi zainteresovani posetioci će Crvenokosu boginju moći da vide izloženu u centralnom prostoru Atrijuma u Narodnom muzeju, a nakon čega će Boginja dobiti svoje mesto u stalnoj postavci Narodnog muzeja.

Izvor: Narodni muzej u Beogradu

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »