“Beogradska mumija” u stalnoj postavci u Narodnom muzeju

“Beogradska mumija” u stalnoj postavci u Narodnom muzeju

Da li ste znali da se mumije ne nalaze samo u Egiptu? Jedna mumija čuva se kod nas više od 100 godina. Davne 1888. godine Hadži Pavle Riđički, kupio je ne za sebe, nego za srpski narod mumiju u Luksoru. Iste te godine redak i vredan eksponat doniran je Narodnom muzeju u Beogradu, čime je postao i prvi izloženi egipatski artefakt u srpskom muzeju.

Do nedavno, Beogradska mumija se čuvala u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, a od 2. aprila mumija trajno biva izložena u Narodnom muzeju. Mumija u antropoidnom kovčegu stara je 2300 godina i pripada staroegipatskom svešteniku Nesminu. Zbog retkog svitka papirusa (iz Knjige mrtvih) koji je kod njega pronađen spada među 20 posebnih u svetu.

“Beogradska mumija” u staklenoj vitrini u Arheološkoj zbirci

Stanje u kome se mumija nalazila, bilo je izuzetno loše, zbog toga je bilo neophodno da se preduzmu zaštitne mere kako bi se ona bolje očuvala i prezentovala javnosti.

Pre nekoliko godina, zaduženi za to, mumiju su rešili da bolje zaštite i očuvaju tako što su njene ostatke prebacili u skupocenu staklenu vitrinu koja će je štiti od spoljašnjih uticaja.

S obzirom da se godinama unazad nalazila u Arheološkoj zbirici i mnogi nisu znali za njeno postojanje, iako je muzej organizovao stručne ture, prebacivanje u Narodnom muzeju verovatno će bolje doprineti njenoj poseti i prezentovanju.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »