Mermerna statua Herkula otkrivena u Rimu

Mermerna statua Herkula otkrivena u Rimu
Statua Herkula i novčić sa likom cara Decija (foto: Parco Archeologico dell'Appia Antica)

Statua Herkula u prirodnoj veličini pronađena je tokom građevinskih radova u Rimu. Moguće je da to rimski car Decije koji je sebe predstavio kao Herkula.

Herkul je rimski ekvivalent grčkog heroja Herakla i jedan od najpoznatijih heroja u antičkoj mitologiji. Njegov život nije bio lak. Izdržao je mnoga iskušenja i obavio mnoge zastrašujuće zadatke (12 podviga). Nagrada za njegovu patnju bilo je obećanje da će zauvek živeti među bogovima na planini Olimp.

Nakon što je umro, Atina ga je na svojim kočijama odnela na Olimp. Prema legendi, on će provesti ostatak večnosti sa bogovima.

Trenutak otkrića statue (foto: Parco Archeologico dell’Appia Antica)

Mermernu statuu Herkula otkrili su građevinski radnici koji su popravljali urušene kanalizacione cevi u parku Apija Antika.

Statua, u prirodnoj veličini, je napravljena od mermera i otkrivena je na dubini od 20 metara.

Statua prikazuje Herkula sa lavljom kožom i toljagom (njegovo omiljeno oružje). Datuje se između 27. godine p.n.e. do 476. godine n.e.

Car Decije (foto: Parco Archeologico dell’Appia Antica)

Iskopana statua nije pronađena na mestu gde je trebala da stoji. Već je u prošlom veku bačena na mestu kanalizacione mreže.

U saopštenju Parco Archeologico dell’Appia Antica, moguće je da bi statua mogla biti prikaz cara Gaja Mesija Kvinta Trajana Decija. Car je bio obučen u lavlju kožu kako bi se identifikovao sa Herkulom. Decije je bio rimski car od 249. do 251. godine.

Car Decije Trajan rođen je u Sirmijumu. U istoriji biva upamćeniji više po progonima hrišćana, nego po vojnim podvizima.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Podržite naš rad

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »