Arheolozi pronašli 600 oruđa od opsidijana 1.2 miliona godina starosti

Arheolozi pronašli 600 oruđa od opsidijana 1.2 miliona godina starosti
Opsidijan star 1.2 miliona godina (foto: Mussi et al. 2023, fig. , Nature Ecology and Evolution)

Arheolozi su pronašli skoro 600 ručnih sekira od opsidijana 1.2 miliona godina starosti u Etiopiji.

Međunarodni tim istraživača otkrio je radionicu za pravljenje sekira od opsidijana u dolini Avaš u Etiopiji. Rad je objavljen u časopisu Nature Ecology and Evolution.

Opsidijan je prirodno vulkansko staklo koje nastaje kada se lava iz vulkana brzo hladi. Zbog svojih karakteristika on se upotrebljava za proizvodnju alata ili oruđa.

Ručne sekire su napravljene odsecanjem komadića kamena da bi se napravila oštra ivica. Nisu bili vezani ni za šta, jednostavno su se držale u ruci kada su bili u upotrebi. Korišćeno kamenje je obično bilo kremen ili, u kasnijim periodima, opsidijan. Opsidijan se čak i u moderno doba smatra teškim materijalom za rad jer je jako grub za ruke.

Radionica za izradu oruđa od opsidijana

Arheolozi koji su vršili iskopavanje na arheološkom nalazištu Simbiro III pronašli su ručne sekire od opsidijana od pre 1.2 miliona godina. Što ukazuje da se masovna proizvodnja ručnih sekira dogodila 500.000 godina ranije nego što se ranije mislilo.

Jednostavna proizvodnja alata od opsidijana dokumentovana je na lokalitetima još pre 3.3 miliona godina. Međutim, složena masovna proizvodnja ručnih sekira od strane nepoznate grupe hominina je prvi i najstariji primer.

Momenat otkrića velikog broja oruđa od opsidijana (Mussi et al. 2023, fig. 2, Nature Ecology and Evolution)

Takve radionice su se razvile kako je izrada alata evoluirala u veštinu. Pojedinci koji su razvili takve veštine radili su zajedno u radionicama kako bi napravili dovoljno alata koji su bili potrebni onima u drugoj oblasti. Jedno takvo oruđe bila je ručna sekira, koja se mogla koristiti za sečenje ili kao oružje.

Nalaz predstavlja najstariji poznati primer takve radionice. Istraživači napominju da je posao obavljen tako davno da čak nisu u stanju da identifikuju hominide koji su ih napravilia.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »