Emotivno arheološko otkriće u Norveškoj: groblje kremirane dece

Emotivno arheološko otkriće u Norveškoj: groblje kremirane dece
Kružni dečiji grobovi (foto: Museum of Cultural History)

U Norveškoj arheolozi su otkrili preko 30 kružnih struktura gde su deca kremirana i sahranjena.

U decembru 2023. godine, arheolozi iz Muzeja istorije kulture u Oslu otkrili su nepoznato groblje u kamenolomu blizu Fredrikstada na jugoistoku Norveške. Ovo otkriće pružilo je zadivljujući skup od više od 40 grobova iz gvozdenog doba, piše Science in Norway.

Najveće iznenađenje za arheologe bilo je to da su većina sahranjenih ispod čudnih kružnih struktura bila deca, odnosno novorođenčad.

Kremirana deca sahranjivana ispod kružnih kamenih grobova

Tim arheologa, predvođen Guro Fosumom, u početku je istraživao drevna naselja iz kamenog doba, a onda su pronašli kamene formacije za koje se ispostavilo da kružni grobovi. Ovi kružni grobovi su sadržavali kremirane ljudske ostatke, uglavnom male dece.

Arheolozi istražuju kružne kamene grobnice (foto: Museum of Cultural History)

Grobovi se datuju između 800. i 200. godine pre nove ere i pokazuju drugačiji tretman kremiranih ostataka. Nekropola je korišćena duži period. Tako da nisu umrli svi istovremeno. Pojedini dečiji ostaci su smešteni u urne, a drugi u jednostavne kamene krugove.

Pored dečjih grobova, oko lokaliteta su pronađeni dokazi o svakodnevnim aktivnostima kao što su jame za kuvanje i ložište. Ovo ukazuje da je ovo područje možda služilo ne samo kao groblje, već i kao mesto gde se okupljala zajednica, verovatno za pogrebne ceremonije.

Kremacija na licu mesta (foto: Museum of Cultural History)

Ima nečega posebnog na čitavom lokalitetu. Grobovi su bili blizu jedan drugog. Mora da su bili u otvorenom predelu, sa putevima u blizini, tako da su svi znali za njih. Osim toga, svi grobovi su bili veoma lepo i pedantno izgrađeni.

Visoka stopa smrtnosti novorođenčadi u ovom periodu verovatno je doprinela stvaranju nekropole isključivo posvećenoj deci.

Mesto sahrane, jedinstveno u evropskom kontekstu, izazvalo je interesovanje ne samo zbog svoje retkosti, već i iz emotivnog ugla. Ovo otkriće pokazuje da se ljudi u prošlosti nisu razlikovali od nas, jer su ljudske emocije univerzalne kada je u pitanju gubitak deteta.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »