Otkrivena druga antička olupina kod Antikitere

Otkrivena druga antička olupina kod Antikitere
Podvodni arheolozi istražuju drugu olupinu broda kod ostrva Antikitera (foto: Greek Ministry of Culture)

Drugu drevnu olupinu broda otkrili su podvodni arheolozi kod ostrva Antikitera, gde je pronađena čuvena olupina broda koja je prevozila Antikitera mehanizam.

Kako je saopštilo Grčko ministarstvo kulture, novo otkriće nalazil se oko 200 metara od prvobitne olupine. Olupina broda sa Antikitere je najbogatija antička olupina iz 1. veka pre nove ere.

Ispod smrskanog tereta koji je prevozio pronađeni su ostaci drvenog broda.

Druga olupina broda pronađena kod Antikitere (foto: Greek Ministry of Culture)

Podvodno istraživanje je deo projekta koji je započet 2021. godine i trajaće do 2025. godine od strane Švajcarske arheološke škole u Grčkoj i pod nadzorom Eforata za pomorske antikvitete i Grčkog ministrstva kulture.

Dalja istraživanja će sada pokazati da li postoji veza između potonuća dva broda. Pronađena su i dva ljudska zuba ugrađena u kompaktnu masu sa tragovima bakra. Tokom podvodnih istraživanja pronađeni su delovi i cele keramičke posude i mermerne figure.

Amfore (foto: Greek Ministry of Culture)

Od kada je prvi put pronađena olupina kod ostrva Anitkitera pre više od 100 godina, ova oblast se sistematski istražuje. Cilj istraživanja jeste da se bolje razume mesto čuvenog brodoloma i preispita jedan od najbogatijih drevnih brodskih tereta. Istraživanje takođe postavlja nova pitanja: da li je samo jedan brod bio uključen u ovu drevnu pomorsku tragediju? Kako je tačno došlo do brodoloma? Da li su ljudski ostaci pronađeni poslednjih godina pripadali putnicima ili članovima posade?

Podvodni arheolozi otkrili su predmete koji su deo brodske opreme, a koji će biti konzervirani.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »