Golubačka tvrđava je otvorena za javnost

Golubačka tvrđava je otvorena za javnost
Golubačka tvrđava (foto: M. Miljević-Đajić © Sve o arheologiji)

Golubačka tvrđava konačno je otvorena za javnost posle 5 godina rekonstrukcije. Impozantna vojna arhitektura koja je služila za odbranu od hladnog oružja u izvorima se prvi put spominje 1335. godine. Arheološka istraživanja počinju krajem šezdesetih godina prošlog veka, a 1972. godine počinje sa konzervacijom delova u predgrađu, da bi kasniji radovi bili usmereni na one zone koje su bile ugrožene od reke Dunav.

Grad se sastoji iz dva dela-unutrašnjeg sa najvišom Donžon kulom i spoljnjeg utvrđenja. Unutrašnji deo tvrđave je prvi izgrađen, a tokom vladavine despota Stefana Lazarevića palata i kula koja brani spoljno utvrđenje bili su izgrađeni.

Srednjovekovni grad

Srednjovekovno utvrđenje podignuto je kao pogranični grad. Prvobitna funkcija utvrđenja bila je da štiti pogranične oblasti i samu granicu. Upravo zbog toga je namena ovakvih utvrđenja iziskivala i poseban položaj. Strateški položaj i pronalazak baruta u XIV veku uslovljavali su da se obezbedi drugačija tehnika i sistem odbrane na tvrđavi.

Turci su nakon osvajanja dodali topovsku kulu i obzide kao ojačanja sa rikošet efektom na spoljnim kulama. Zbog upotrebe vatrenog oružja bilo je neophodno prilagoditi arhitekturu novom načinu ratovanja. Osnova Golubačkog grada je nepravilna i prilagođena konfiguraciji terena.

Kule Golubačke tvrđave

Tvrđava ima 9 kula visine od 20 do 25 m. U starijoj fazi postojale su 5 kule, a kasnije se dograđjuju još 4. Kule su u osnovi kvadratnog oblika izdeljene na spratove drvenim konstrukcijama u kojima su se nalazile drvene stepenice od podnožja do vrha. Kule se razlikuju po izgledu u unutrašnjosti, neke su potpuno otvorene po visini, neke zatvorene, druge su zatvorene samo u prizemlju, dok su na spratovima otvorene. Ove prve su služile samo za odbranu, druge su pored odbrane, služile i za smeštaj posade, odnosno za stanovanje. Poslednje, služile su i za smeštaj municije i hrane u prizemlju. Kasnije se tu razvilo civilno naselje.

Mogući izgled tvrđave u XV veku

Više o tvrđavi možete saznati njenom posetom od utorka pa sve do nedelje (ponedeljak je neradan dan), u periodima od 10 h pa sve do 15h-19h u zavisnosti koje je doba godine. Tvrđava je danas za posetioce podeljena  u četiri zone-zelena, plava, crvena i crna. Zelena zona dostupna je svim turistima i obuhvata tri kule i Palatu. U Palati je smeštena digitalna prezentacija tvrđave i u njoj se odvijaju prezentacije vodiča. Već u sledećima zona se ide uz pratnju vodiča, a u poslednjoj crnoj zoni reč je o teško pristupačnim delovima i neophodnoj fizičkoj spremnosti gde može samo jedan punoletan posetilac u pratnji vodiča da ide.

Cene variriaju od zone do zone i da li je reč o pojedinačnim, grupnim posetama, ekskurzijama, maloj deci i penzionerima registrovanih udruženja.

Izvor: Golubačka tvrđava

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »