Istražena misteriozna kružna struktura – rondela iz kamenog doba

Istražena misteriozna kružna struktura – rondela iz kamenog doba
Rondela iz kamenog doba otkrivena u Pragu (foto: Jana Plavec, Tomáš Kopecký, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR)

Arheolozi su istražili monumentalnu kružnu strukturu, rondelu, starosti 7.000 godina čija je namena i dalje misterija.

U predgrađu Praga nalazi se arheološko nalazište koje je prošle godine otkriveno, a ove godine su arheolozi istražili celu površinu.

Istraživanja sprovode arheolozi Praškog instituta za arheologiju Akademije nauka Češke.

Rondela je kružna struktura, koja je bila utvrđena u neolitu pre 7.000 godina. Jedno od najbitnijih pitanja ostaje bez odgovora, piše u saopštenju. Za šta je rondela korišćena? Možda je građevina bila u verske svrhe izgrađena. Ili je upotrebljena za neke jednstavnije stvari, poput pijace, sportskog terena ili arene?

Na lokalitettu su pronađeni fragmenti ukrašene grnčarije, kamene sekire i koštana šila. Zbog načina na koji je grnčarija bila ukrašena, ljudi koji su je pravili potiču iz kulture linearne keramike ili kulture urezane keramike. Grnčari su za urezivanje ukrasa koristili drvena ili koštana oruđa.

Primer grnčarije iz kulture linearne keramike (izvor: Wikipedia)

Nalazišta ove kulture se mogu naći i u Nemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Poljskoj.

U centralnoj Evropi je poznato oko 200 rondela, prečnika od 30 do 220 metara, a oko 35 ih je u Češkoj.

Otkrivena rondela ima prečnik od 55 metara, neobičnog je izgleda jer je ima tri ulaza. Što nije tako često kod drugih rondela. Obično imaju dva ili četiri ulaza.

Pogled na rondelu iz vazduha (foto: Rondela iz kamenog doba otkrivena u Pragu (foto: Jana Plavec, Tomáš Kopecký, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR))

Oko rondele se nalazi spoljni jarak koji okružuje tri prstena sa rupama od stubova. Ti prstenovi bi podržavali palisadu, drveni zid koji je bio deo centralne strukture. “Bili smo iznenađeni potpuno očuvanim ostacima palisadnih jama u koje je prvobitno bila ugrađena centralna drvena konstrukcija”, rekao je vođa iskopavanja, arheolog Miroslav Kraus.

Druge rondele u Evropi se datuju između 4850. g. p.n.e. i 4600. g. p.n.e. To ih čini najstarijim monumentalnim građevinama u Evropi. Datumi za rondelu iz Praga još uvek nisu tačno određeni, ali izgleda da spada u ovaj periodu, na osnovu ostataka grnčarije.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »