Češki arheolozi otkrili su misterioznu kružnu strukturu iz neolita

Češki arheolozi otkrili su misterioznu kružnu strukturu iz neolita
Kružna struktura iz neolita-rondela (foto: Archaeological Institute of the Academy of Sciences)

Arheolozi su u Pragu otkrili monumentalnu kružnu građevinu iz neolita. Rondela je izgrađena pre oko 7.000 godina, a njena namena i dalje ostaje misterija.

Kružna građevina koja se naziva i rondela, otkrivena je u okrugu Vinorž na periferiji grada. Arheolozi se nadaju da će saznati više informacija o ovim misterioznim drevnim strukturama.

Istraživanja okruga Vinorž traju do kraja septembra. Arheolozi su ranijim istraživanjima otkrili neolitsko naselje severoistočno od rondele, koje je trajalo oko 300-400 godina. Tim istraživača vodi arheolog Miroslav Kraus.

Šta su rondele?

Rondele su velike kružne strukture iz mlađeg kamenog doba-neolita. Izgrađene su u periodu između 4600–4900. godina p.n.e. To ih čini najstarijim monumentalnim građevinama u Evropi, odnosno znatno starijim od egipatskih piramida ili engleskog Stounhendža.

One su rasprostranjene po centralnoj Evropi (Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka, delovi Mađarske i Poljske). Prostiru se na oko 800 km. Često prazan prostor unutar ograđenih prostorija uglavnom je okružen jednim ili više kružnih kanala, koji su prekinuti sa dva, tri ili najčešće četiri nasipa.

Pronađeno ih je oko 200, od koji se 35 nalazi na teritoriji Češke, piše u izveštaju za javnost.

Namena kružnih struktura

Otkrivena građevina u Vinoržu ima prečnik od 55 metara. Ima neobičnu osnovu sa tri odvojena ulaza. Unutar kružne strukture nalaze se rupe za stubove koji su nosili centralnu drvenu konstrukciju.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je struktura izuzetno očuvana. Arheolozi su bili iznenađeni kada su otkrili netaknute ostatke palisadnih korita u koje je prvobitno bila ugrađena centralna drvena konstrukcija, piše u izveštaju za javnost.

Presek kružne strukture (foto: Archaeological Institute of the Academy of Sciences)

Kraus je objasnio da je kružna građevina možda služila kao trgovački ili verski centar. „Bilo bi sjajno otkriti nešto što bi ukazalo na stvarnu funkciju građevine“, rekao je Kraus za radio Prag. „Međutim, to je malo verovatno, pošto nijedna od prethodno istraženih rondela nije otkrila takve informacije.

Rondele su građene tokom kamenog doba, kada ljudi još nisu otkrili gvožđe. Jedini alati koje su mogli da koriste bili su od kamena i životinjskih kostiju.

Takođe bi bilo sjajno pronaći nešto što bi ukazivalo na njegovu pravu starost. Do sada je radiokarbonsko datovanje uzoraka sakupljenih iz rondela postavilo njihovu starost negde između 4900 godina do 4600 godina pre nove ere. To je prilično širok vremenski raspon.”

Nova istraživanja: Istražena misteriozna kružna struktura, rondela, iz kamenog doba

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »