Na srednjovekovnom groblju pronađena tkanina sa izvezenim Isusom Hristom

Na srednjovekovnom groblju pronađena tkanina sa izvezenim Isusom Hristom
Izvezeni prikaz Isusa Hrista na tkanini (foto: Russian Academy of Science)

Arheolozi su na srednjovekovnom groblju u Rusiji pronašli redak komad tkanine u grobu žene sa izvezenim prikazom Isusa Hrista.

Arheološka iskopavanja su sproveli arheolozi sa Arheološkog Inistituta Ruske akademije nauka.

Otkriće je napravljeno tokom izgradnje autoputa Moskva-Kazanj, gde su arheolozi pronašli srednjovekovno naselje od 8,6 hektara i hrišćansko groblje.

Iskopavanja su otkrila 46 grobova. U jednom od grobova je bila sahranjena žena sa izvezenim Deisisom sa likom Isusa Hrista i Jovana Krstitelja. Žena je imala između 16 i 25 godina.

Deisis je tradicionalna ikonografska predstava Hrista. U tradicionalnim primerima, Devica Marija i Jovan Krstitelj su prikazani okrenuti ka Hristu sa rukama podignutim u molitvi za čovečanstvo. Deisis sa grčkog može prevesti kao „molitva“ ili „zastupništvo“, jedna je od najmoćnijih i najzastupljenijih slika u pravoslavnoj verskoj umetnosti.

Tkanina sa prikazom Isusa Hrista

Tkanina je dugačka 12,1 cm i široka 5,5 cm i sastoji se od dva dela spojena vertikalnim šavom od tkane zlatne trake sa pletenom šarom. Postava tkanine se nije očuvala, ali su mikroskopskim pregledom otkriveni ostaci kore breze i uboda igle duž donje i gornje ivice.

U sredini tkanine je frontalna slika Isusa Hrista koji blagosilja, a desno od njega je Jovan Krstitelj koji se moli. Druga figura, verovatno Devica Marija, nekada je bila sa leve strane.

U centru tkanine izvezen je Isus Hrist, sa njegove desne strane je Jovan Krstitelj i sa leve je nekad bila Devica Marija (foto: Russian Academy of Science)

Arheolozi veruju da je vezena tkanina nekada bila pokrivalo za glavu napravljeno od tamnog svilenog samita. Slični primeri pronađeni su na Ivorovskoj nekropoli u blizini Starice na kojima je prikazan lik arhanđela Mihaila sa kopljem, ili izvezena lica svetaca i krstovi pronađeni u groblju Karošskog u Jaroslavskoj oblasti.

Govoreći o otkriću, istraživači su komentarisali da je „najviši nivo izrade, suptilnosti i elegancije nakita uložen u izradu ovog minijaturnog veza“.

Nema sumnje da je bogat zlatovez statusni ukras nošnje i svedoči o visokom blagostanju sahranjenih, što je sasvim u skladu sa prirodom nalaza i veličinom kompleksa imanja u naselju.”


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »