Izložba „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite“.

Izložba „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite“.
Priprema za izložbu (foto: Zavičajni muzej Jagodina)

U okviru manifestacije “Muzeji za 10”, Zavičajni muzej u Jagodini otvara izložbu o arheološkim istraživanjima i zaštiti Manastira Manasije.

16. maja 2023. godine u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, u okviru mafestacije „Muzeji za 10“ biće otvorena izložba „Manastir Manasija – šest decenija istraživanja i zaštite“.

U odnosu na prvobitnu postavku, koju je pomoravska publika imala priliku da vidi na manifestaciji Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Jagodina 2014. godine i viteškim festivalima JUST OUT u manastiru Manasija 2015. i 2017. godine, izložba predstavlja i nalaze iz poslednjih istraživačkih kampanja ovog manastirskog kompleksa 2017. i 2018. godine. Kada su završena sistematska istraživanja unutar zidina Manasije.

Keramički bokali i zdele iz Manastira Manasija (foto: Zavičajni muzej Jagodina)

Poslednje pripreme su u toku, a svako gostovanje je izazov za autore da postavku adekvatno prikažu u drugačijem prostoru, ali i prilika da dobro poznate predmete sagledaju u potpuno novom svetlu.

Osim pokretnih nalaza sa arheoloških istraživanja i kopija fresaka koje se čuvaju u teritorijalno nadležnom Zavičajnom muzeju Jagodina, izložbu čini i 14 informativnih panoa proisteklih iz dokumentacije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.

Izložbu u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku publika će moći da pogleda do 31. maja 2023. godine.


Tekst: Smiljana Dodić, Zavičajni muzej Jagodina

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »