Izložba u Muzeju Vojvodine: Pšenica – Od njive do trpeze

Izložba u Muzeju Vojvodine: Pšenica – Od njive do trpeze

U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu otvara se izložba Pšenica – Od njive do trpeze, koja prati put posejanog zrna pšenice kroz vekove, od uzorane njive, preko žetve, vršidbe, čišćenja i sortiranja, mlevenja, sve do krajnjeg proizvoda – kaše, hleba, ali i piva. Pre 8.000 godina neolićani su počeli da uzgajaju prve žitarice.

Izložba se otvara u utorak, 16. maja 2023. godine u 20 časova.

Pšenica se na prostoru Vojvodine uzgaja i konzumira od pojave prvih ratara i stočara. Skoro osam hiljada godina vetar je povijao klasje pet različitih vrsta pšenice u plodnoj ravnici, od kojih je tri oduvao u zaborav. Izložba prati put posejanog zrna pšenice kroz vekove, od uzorane njive, preko žetve, vršidbe, čišćenja i sortiranja, mlevenja, sve do krajnjeg proizvoda – kaše, hleba, ali i piva.

Praistorijska jama za čuvanje žitarica (foto: Muzej Vojvodine)

Vremenom, ljudi su usavršavali metode i tehnike njenog uzgoja. Prve brazde zaorane su jednostavnim alatkama, a prvo snoplje požnjeveno srpom od jelenskog roga nazubljenog oštrim kremenim sečivima. Proizvodnja pšenice se razvijala od neolitske, preko industrijske revolucije sve do digitalnog doba.

Praistorijske vrste pšenica su se radije jele u kaši, nego što se od njih pravio hleb (foto: Muzej Vojvodine)

U tradicijskoj kulturi, pšenica ima važnu ulogu u religijskoj i obrednoj praksi. Prisutna je u običajima životnog i godišnjeg ciklusa, a njen značaj u verovanjima stanovnika Vojvodine ogleda se u brojnim ritualima vezanim za agrarne radnje.

Tri najstarije vrste pšenice jednozrna, timofejeva i dvozrna (foto: Muzej Vojvodine)

Pšenica je sinonim našeg postojanja i prosperiteta – svoj život smo podredili njenom.

Sa željom da zaštitimo prirodno okruženje u kojem živimo i obezbedimo našoj deci budućnost kakvu zaslužuju prilikom realizovanja ove izložbe korišćeni su pretežno ekološki prihvatljivi materijali.

Rezultat je rada interdisciplinarnog autorskog tima koji čine: viši kustos arheobotaničar Aleksandar Medović, muzejski savetnik etnolog Filip Forkapić, kustos etnolog Aleksandar Antunović i arheolog Ildiko Medović. Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorica Muzeja, Dragana Milošević pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i dr Sanja Mikić, viši naučni saradnik u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »