Praistorijske bebe u Srbiji hranjene specijalno izrađenim kašičicama

Praistorijske bebe u Srbiji hranjene specijalno izrađenim kašičicama

 6,221 

Pre oko 8,000 godina u neolitskom svetu pojavila se nova vrsta artefakta-kašičice, izrađene od kostiju goveda. Prvo su bile interpretirane kao oruđe zbog intezivnih tragova upotrebe.
Međutim, male dimenzije i tragovi upotrebe doveli su do tumačenje da su korišćene za hranjenje beba. Eksperimentalno je to i potvrđeno na kašičicama sa lokaliteta Grad-Starčevo kod Pančeva (Srbija).

Naši naučnici, sa ERC BIRTH projekta, kojim rukovodi prof. dr Sofija Stefanović na Institutu Biosens u Novom Sadu, došli su do značajnog otkrića koje ukazuje da se sa neolitom pojavljuje nova hrana za bebe koja je mogla imati važan uticaj na skraćenje dužine dojenja, a samim tim i na prvi porast ljudske populacije. Stoga je bilo neophodno da se za hranjenje dece prilagodi pribor za ishranu.

Na lokalitetu Grad-Starčevo na levoj obali Dunava u Srbiji, tridesetih godina otkriveno je 50 malih artefakata u obliku lopatice (spatule). Izrađeni od kostiju krave i pronađeni u domaćem kontekstu, predmeti su uvek bili tumačeni kao neka vrsta alata. Mali tragovi na predmetima su ranije arheologe navodile na to da se oni intenzivno koriste, što je dovelo do zaključaka da su predmeti za struganje brašna sa mlina, za izradu ukrasa na keramici, kao kozmetički pribor ili za nanošenje pigmenata i boja na odeći.

Praistorijske kašičice od kostiju životinja

Ponovnu analizu predmeta kao kašike objavili su naši naučnici u časopisu PLOS One. Ovi stručnjaci tvrde da su kašičice „korišćene za hranjenje beba i da se tragovi na njima mogu povezati sa uobičajenim ponašanjem usta (grizenje, grickanje, glodanje i povlačenje) dece koja mogu, do četiri godine starosti da grickaju predmete do 50 puta tokom jednog sata“.

Kašičice za ishranu beba

Kako bi naši naučnici testirali pretpostavku da su ovo kašičice za ishranu beba, oni su uporedili  2230 tragova na tri kašičice sa neolitskog nalazišta Grad-Starčevo u Srbiji (5800-5450 g.p.n.e.) sa 3151 eksperimentalno proizvedenih tragova primarnih zuba. Ova studija je pokazala da su neki tragovi na kašičicama napravili primarni zubi, što ukazuje na njihovu upotrebu u hranjenju beba. Proizvodnja nove vrste artefakta za hranjenje beba verovatno je povezana sa pojavom nove vrste hrane za odvikavanje, a obilje kašičica ukazuje da su nove kašičice za bebe postale važna inovacija u praistorijskoj nezi beba.

Pročitajte još:

Otkriće kašičica za hranjenje dece je izuzetno značajno za nauku. U neolitskom periodu došlo je do niza dramatičnih transformacija za ljudsku kulturu; prelazak sa lova i sakupljanja na sedentarni način života, prvo pripitomljavanje biljaka i životinja, mekša-kuvana hrana.

Ova takozvana neolitska revolucija uticala je i na strukturu stanovništva: smanjena pokretljivost ljudi, prelazak na visokokaloričnu hranu od žitarica i smanjenje vremenskog perioda dojenja majki dovelo je do neverovatno brzog rasta populacije. Autori studije su primetili „iako praistorijske majke i bebe predstavljaju ključne stubove demografskog porasta, njihova uloga u ovom procesu nije adekvatno proučena od strane prethodnih arheologa, koje uglavnom nije interesovao drevni domaći život”.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

4 thoughts on “Praistorijske bebe u Srbiji hranjene specijalno izrađenim kašičicama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ