Praistorijske bebe hranjene specijalno izrađenim KAŠIČICAMA pre 8.000 godina na teritoriji današnje Srbije

Praistorijske bebe hranjene specijalno izrađenim KAŠIČICAMA pre 8.000 godina na teritoriji današnje Srbije
Vinčanska figurina majka sa detetom i koštana kašičica u keramičkoj zdeli (izvor: https://www.ercbirth.com/)

Pre oko 8,000 godina u neolitskom svetu pojavila se nova vrsta artefakta – kašičice. One su bile izrađene od kostiju goveda. Prvo su bile interpretirane kao oruđe zbog intenzivnih tragova upotrebe. Međutim, male dimenzije i tragovi upotrebe doveli su do tumačenja da su korišćene za hranjenje beba. Eksperimentalno je to i potvrđeno na kašičicama sa lokaliteta Grad-Starčevo kod Pančeva.

Naši naučnici, sa ERC BIRTH projekta, kojim rukovodi prof. dr Sofija Stefanović na Institutu Biosens u Novom Sadu, došli su do revolucionarnog otkrića.

Sa neolitom se pojavljuje nova hrana za bebe koja je mogla imati važan uticaj na skraćenje dužine dojenja, a samim tim i na prvi porast ljudske populacije. Stoga je bilo neophodno da se za hranjenje dece prilagodi pribor za ishranu.

Praistorijske kašičice od kostiju životinja (Stefanović et al. 2019, fig. 17)

Na lokalitetu Grad-Starčevo tridesetih godina prošlog veka otkriveno je 50 malih artefakata u obliku lopatice (spatule). Pronađeni artefakti od kostiju krave su uvek bili tumačeni kao neka vrsta alata.

Mali tragovi na predmetima su ranije istraživače navodile na to da se oni intenzivno koriste. To je dovelo do zaključaka da su to predmeti za struganje brašna sa mlina, za izradu ukrasa na keramici, kozmetički pribor ili predmeti za nanošenje pigmenata i boja na odeći. Međutim, nova ispitivanja dala su drugačije odgovore.

Nove analize potvrdile da su to kašičice

Ponovnu analizu predmeta, spatula, objavili su naši naučnici u časopisu PLOS One. Ovi tvrde da su kašičice „korišćene za hranjenje beba i da se tragovi na njima mogu povezati sa uobičajenim ponašanjem usta (grizenje, grickanje, glodanje i povlačenje) dece koja mogu, do četiri godine starosti da grickaju predmete do 50 puta tokom jednog sata“.

Kako bi naši naučnici testirali pretpostavku da su ovo kašičice za ishranu beba, oni su uporedili 2230 tragova na tri kašičice sa neolitskog nalazišta Grad-Starčevo (5800-5450. g.p.n.e.) sa 3151 eksperimentalno proizvedenih tragova primarnih zuba današnjih beba.

Tragovi upotrebe na koštanoj kašičici (izvor: ERC BIRTH)

Ova studija je pokazala da su neki tragovi na kašičicama napravili prednji zubi, što ukazuje na njihovu upotrebu u hranjenju beba.

Proizvodnja nove vrste artefakta za hranjenje beba verovatno je povezana sa pojavom nove vrste hrane za odvikavanje, a obilje kašičica ukazuje da su nove kašičice za bebe postale važna inovacija u praistorijskoj nezi beba.

Kašičice su neolitska inovacija

Otkriće kašičica za hranjenje dece je izuzetno značajno za nauku. U neolitskom periodu došlo je do niza dramatičnih transformacija za ljudsku kulturu: prelazak sa lova i sakupljanja na sedentarni način života, prvo pripitomljavanje biljaka i životinja, mekša-kuvana hrana.

Neolitske kašičice za ishranu beba u Muzeju Vojvodine (foto: M. Miljević-Đajić, © Sve o arheologiji)

Ova takozvana neolitska revolucija uticala je i na strukturu stanovništva: smanjena pokretljivost ljudi, prelazak na visokokaloričnu hranu od žitarica. Skraćenje vremenskog perioda dojenja majki dovelo je do neverovatno brzog rasta populacije.

Autori studije su primetili „iako praistorijske majke i bebe predstavljaju ključne stubove demografskog porasta, njihova uloga u ovom procesu nije adekvatno proučena od strane prethodnih arheologa, koje uglavnom nije interesovao drevni domaći život”.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »