Još jedan zapušten spomenik kulture – nekropola stećaka u Staparima

Još jedan zapušten spomenik kulture – nekropola stećaka u Staparima
Nekropola stećaka u Staparima (© Sve o arheologiji)

Nekropola stećaka u Staparima je još jedan primer kako se kulturno nasleđe u našoj zemlji tretira.

Srednjovekovna nekropola stećaka nalazi se u zaseoku Trnava u selu Stapari, kod Užica, poznata je i kao lokalitet Rimsko groblje.

Prilikom vožnje kroz selo, naišli smo slučajno na stećke. Zbog nedostatka brige o lokalitetu, nije ni bilo čudno što smo zamalo prošli pored njega.

Stećci na vrhu brega u Staparima (© Sve o arheologiji)

Primetili smo da se na nekropoli nalazi veliki broj stećaka. Nadgrobni spomenici nalaze se na vrhu brega, u šumi.

Međutim, veliki broj je utonuo u zemlju do pola, ili u potpunosti. Prema nekoj preliminarnoj proceni verujemo da se tu nalazi najmanje 100 stećaka. Nisu svi bili u obliku sanduka, neki su bili samo nadgrobne ploče sa jedan ili dva kamena obeležja sa obe strane ploče, odnosno kod glave i nogu pokojnika.

Nagrobna ploča i još dva kamena obeležja kod glave i nogu pokojnika © Sve o arheologiji

Na lokalitetu, ali ni pre toga nismo uočili tablu ili putokaz gde bismo dobili barem neke osnovne informacije. Nismo saznali kako se datuje ova nekropola. Možemo samo da pretpostavimo da je reč o kasnom srednjem veku.

Vrlo malo podataka o nekropoli stećaka

O ovoj nekropoli pročitali smo par rečenica na Wikipediji, na sajtu podaci.com i u knjizi dr Emine Zečević. U njenoj knjizi „Mramorje – stećci u zapadnoj Srbiji“ piše da se na lokalitetu „nalazi veće groblje sa veoma utonulim spomenicima. Među njima preovlađuju spomenici u obliku slemenjaka“. Potom dalje objašnjava da jedine podatke koje je ona koristila za potrebe pisanja ove knjige jesu podaci iz Narodnog muzej u Užicu. Njihovi stručnjaci su rekognoscirali teren 1959. godine i još tada su spomenici bli utonuli u zemlju.

Primer stećka koji nije utonuo u zemlju (© Sve o arheologiji)

Od tada pa do danas, verovatno, više niko nije obišao lokalitet, niti je imao u planu da bilo šta uradi povodom njegove promocije. Inače, selo je idealno za seoski – ruralni turizam. Tako bi se ova nekropola idealno uklopila u tu priču, zajedno sa višeslojnom Gradinom i replikom neolitskog lokalitet StaPark (do koga nema šanse doći bez vodiča.)

Naime, uočili smo da je jedan grob oskrnavljen. Primetili smo da je nadgrobni spomenik pomeren kako bi se nelegalno iskopao grob. Moguće da je neko pomerao ploču i iskopao grob ispod nadgrobne ploče kako bi došao do “blaga”. To se sigurno dogodilo pre koju deceniju. Ono što mnogi ne znaju da pokojnici nisu bili uvek sahranjeni sa bogatim nalazima.

© Sve o arheologiji

Takođe, ta nekropola je delom oštećena kako bi se napravila pešačka staza. Te se sa druge strane nalazi ili nalaze kamene ploče koje su pomerene kako bi se probio put dalje kroz šumu. Inače, sa te druge strane se nekropola isto prostire.

Na snimku možete videti stanje na nekropoli

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »