Pronađena potopljena rimska luka u Sloveniji

Pronađena potopljena rimska luka u Sloveniji
Rimski ostaci ispod mora (foto: Institut za podvodnu arheologiju)

Arheolozi sa Instituta za podvodnu arheologiju otkrili su ostatke potopljene rimske luke na obali Portoroža u Sloveniji.

Portorož je gradić u slovenačkom primorju, i ima samo 3.000 stanovnika. Ali je zato jedan od najposećeniih turističkih mesta u Sloveniji. Inače, Portorož je italijanski naziv i znači „luka ruža“. Taj naziv se objašnjava činjenicom da je Vizantijsko carstvo kontrolisalo gotovo čitavo jadransko primorje, uključujući savremeni Portorož i susedni Piran, od 7. veka.

Portorož svoj izgled duguje Piranu, gde su se nalazila ilirska naselja još u praistoriji, zatim su do 178. godine pre nove ere tu živela keltska plemena, a potom ga je zauzelo Rimsko carstvo.

Osim najnovijeg otkrića, u tom području su ranije otkrivena još dva rimska nalazišta.

Druga lokacija je sada ispod nivoa mora. Tokom 2004. i 2005. godine, podvodni arheolozi su istraživali temelje drevnog ribnjaka. Odozgo se i danas vide ostaci dva antička bazena na šetalištu pored nekadašnjih skladišta soli.

Novo otkriće podvodnih arheologa

Podvodni arheolozi su sada pronašli dokaze o drevnoj luci, uključujući jarbole, nakon otkrića ostataka drevnog naselja i ribnjaka, piše u izjavi.

Institut za podvodnu arheologiju kaže da nalazi potvrđuju postojanje male luke. Posebno su značajni nalazi jarbola. Drvena konstrukcija pronađena u blizini plaže Bernardin. Možda je u prošlosti služila kao lukobran ili sredstvo za pristup čamcu obali.

Dosadašnji nalazi pokazuju da je većina nalaza uvezena kasnoantička grnčarija: amfore, kuhinjsko posuđe i fino posuđe“, rekli su iz instituta Slovenačkoj novinskoj agenciji.

U rimskim slojevima na lokalitetu otkriveno je više od 3.000 keramičkih fragmenata. Pored komada keramičkih posuda, na lokalitetu je pronađen i element jedra, veliki broj drvenih kočića i dva komada različitih jarbola.

Datirani između 3. i 4. veka, jarboli su verovatno bili u sekundarnoj upotrebi kao vez za brod ili kao noseća greda za drvenu konstrukciju.

Prema institutu, nalazi jarbola i jedara iz antike su izuzetno retki, a tumačenja se prvenstveno zasnivaju na eksperimentalnoj arheologiji i vizuelnim istorijskim izvorima kao što su reljefi, statue, crteži, slike, prikazi novčića i mozaici.

Uzimajući u obzir nalaze iz najmanje poslednjih 20 godina širom Mediterana, ovo su neverovatno retki primeri drevnih jarbola.

Drveni artefakti biće sačuvani od propadanja melaminskom smolom u objektu za restauraciju. Svi nalazi biće predati Pomorskom muzeju Sergeja Mašere u Piranu, koji čuva i druge nalaze sa područja Fizina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »