Laboratorija za arheologiju pomorstva širi WRECKS4ALL viziju na Južni Jadran

Laboratorija za arheologiju pomorstva širi WRECKS4ALL viziju na Južni Jadran
Foto: LAP

Podvodna kulturna baština je važan resurs ronilačkog turizma čiji razvoj direktno donosi društveno-ekonomske benefite primorskim zajednicama. Njena atraktivnost, kulturna i istorijska vrednost doprinosi regionalnoj kulturnoj koheziji i prekograničnoj saradnji.

WRECKS4ALL projekat je postavio nove regionalne standarde dostupnosti podvodnog kulturnog nasleđa kroz digitalizaciju i podsticanje razvoja ronilačkog turizma. Primenom digitalnih tehnologija u WRECKS4ALL sobama virtuelne realnosti i WRECKS4ALL aplikacijom za mobilne uređaje, projekat je učinio podvodnu kulturnu baštinu Jadrana dostupnu svakom čoveku.

Prepoznat je kao jedan od najuspešnijih projekata kofinansiranih od strane Evropske unije na IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora 2014-2020 programu. Uspešnom implementacijom projekta Univerzitet Crne Gore je osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva kao podršku održivosti rezultata i njihove dalje nadgradnje, piše u saopštenju.

WRECKS4ALL vizija dostupnosti atraktivne podvodne kulturne baštine podržana je kofinansiranjem projekta WRECKS4ALL 2.0

Kapitalizacija prenošenjem na nove teritorije WRECKS4ALL modela za zaštitu podvodnog nasleđa kroz njegovu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude na IPA South Adriatic programu“, pišu u izjavi.

Projekat će se realizovati tokom 2024. godine kroz konferencije, B2B sastanke, kurs podvodne arheologije i digitalizacije podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji.

Laboratorija za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore će, kao vodeći partner, preneti iskustva i modele dobre prakse razvijene kroz WRECKS4ALL projekat na države i regije južnog Jadrana pomoću partnerskog konzorcijuma koji čine opština Vlora iz Albanije, Univerzitet Salento iz Pulja regije i opština Kampomarino iz Molise regije iz Italije. Totalna vrednost projekta je 187,096.68 EUR. WRECKS4ALL 2.0 projekat će trajati godinu dana.

Laboratorija za arheologiju pomorstva je, zahvaljujući kapacitetima razvijenim kroz WRECKS4ALL projekta tokom 2023. godine, nastavila sa izgradnjom kapaciteta za dokumentovanje i popularizaciju podvodne kulturne baštine Crne Gore.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »