U Kotoru osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva

U Kotoru osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva
Procesuiranje i analiza 3D podataka (ustupio D. Kovačević/UCG)

U Kotoru je osnovana Laboratorija za arheologiju pomorstva u cilju istraživanja pomorske i podvodne kulturne baštine Crne Gore. Mnogo toga je ostalo neistraženo pod vodom, iz raznih razloga. Stoga se istraživači nadaju da će ovim potezom ojačati struku podvodne arheologije i istražiti morsko dno. Podvodna arheološka istraživanja predstavljaju izuzetan turistički potencijal.

Geografski položaj i prirodna razuđenost istočne jadranske obale uslovili su intenzivan razvoj pomorskih aktivnosti, te su pomorski arheološki nalazi crnogorskog podmorja, iako nedovoljno istraženi, veoma raznovrsni. Poznato je prisustvo većeg broja brodoloma trgovačkih brodova iz helenističkog i rimskog perioda, plovila iz poznog srednjeg veka. Kao i onih koji su u prethodnom veku korišćeni mahom u vojne svrhe, piše u saopštenju za javnost.

Veliki broj plovila o kojima istorijski izvori govore kao o nestalima u teritorijalnim vodama Crne Gore još uvek nisu pronađeni niti identifikovani. Dok locirani i identifikovani ostaci pomorske i podvodne kulturne baštine imaju nemerljivi doprinos atraktivnosti crnogorske obale”, rekao je Darko Kovačević.

Podvodni arheolog beleži svoja zapažanja (ustupio: D. Kovačević/UCG, PFK)

Prepoznavajući priliku za razvoj nove naučne discipline na Univerzitetu Crne Gore, Pomorski fakultet u Kotoru je u okviru Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo osnovao Laboratoriju za arheologiju pomorstva. Da bi ojačao i poboljšao resurse za sistematska istraživanja i interpretaciju pomorske i podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori.

Šta je misija?

Misija Laboratorije za arheologiju pomorstva je da osvetli i učini podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore dostupnu širokom auditorijumu. Sve to primenom najmodernije metodologije, inovativnih tehnologija i najviših naučnih standarda za istraživanje, dokumentovanje, interpretaciju i očuvanje pomorske i podvodne kulturne baštine.

Laboratorija za arheologiju pomorstva će omogućiti bolje pozicioniranje Crne Gore na internacionalnoj naučnoj mapi pomorske i podvodne arheologije i delovaće u skladu sa odredbama UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Laboratorija će multidisciplinarnim pristupom, kroz intenzivnu međunarodnu saradnju, osigurati dalji razvoj ove naučne discipline u Crnoj Gori. U okviru svojih edukativnih delatnosti Laboratorija će raditi na podizanju institucionalnih kapaciteta za usvajanje inovativnih metoda istraživanja, digitalne dokumentacije pomorske i podvodne kulturne baštine i njene nacionalne i internacionalne promocije. Podržavaće i podsticati veću internacionalnu prisutnost crnogorskih istraživača i naučnih radnika u domenu nauka koje se bave istraživanjem podmorja. Vršiće pozitivan uticaj na primjenu odredbi UNESCO 2001 Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »