Majmuni sahranjeni poput “uspavanih beba”, importovani su u drevni Egipat iz Indije kao kućni ljubimci

Majmuni sahranjeni poput “uspavanih beba”, importovani su u drevni Egipat iz Indije kao kućni ljubimci
Sahrana majmuna (foto: PAP)

Groblje za kućne ljubimce staro 2.000 godina otkriveno je pre nekoliko godina. Ostaci majmuna pronađeni sahranjeni u drevnoj luci u Egiptu otkrivaju da su uvoženi iz Indije kao kućni ljubimci.

Ostaci majmuna pronađeni sahranjeni u drevnoj luci u Egiptu otkrivaju da su uvoženi iz Indije kao kućni ljubimci, kažu arheolozi iz PAP-a.

U početku se smatralo da su majmuni, otkriveni na groblju životinja u drevnoj luci Berenice, i za koje je utvrđeno da su bili pažljivo raspoređeni poput usnulih beba, ujedno bili i lokalni u tom području.

Ali korišćenjem 3D skenera i upoređivanjem kostiju sa drugima, istraživači su otkrili da su primati zapravo rhesus macaques iz Indije.

Sahrana majmuna (foto: PAP)

Zooarheolog dr Marta Osipinska sa Instituta za arheologiju i etnologiju Poljske akademije nauka u Poznanju rekla je: „Ovo je jedinstveno otkriće. Do sada niko nije pronašao indijske majmune na arheološkim nalazištima u Africi”.

Zanimljivo je da čak ni drevni pisani izvori ne spominju ovu praksu.“

Dodala je: „Kada je Egipat pripojen Rimskom carstvu pre 2.000 godina, verujemo da su bogati Rimljani koji su boravili u Berenici, dalekoj ispostavi, u 1. i 2. veku nove ere, želeli da provode vreme u društvu raznih životinja. Među njima je bilo i majmuna “.

Sa majmunima sahranjene i druge životinje

Pored majmuna, arheolozi su pronašli i pse i mačke pohranjene uz njih.

Majmuni su bili sahranjeni na boku, sa šapama pored glave, a jedan od njih bio je prekriven vunenom tkaninom. Drugi je imao dve velike školjke postavljene uz glavu, jednu od njih iz Indijskog okeana ili sa jugoistočne obale Afrike.

Sa obe strane životinje bilo je i fragmenata amfora. U jednom od njih bio je komad tkanine, u drugom kostur vrlo mlade prasadi, a pored njega tri mačića.

Sahrana majmuna i drugih životinja (foto: PAP)

U prvom veku nove ere, Rimljani koji su preuzeli kontrolu nad Egiptom, od grada su stvorili važno trans-okeansko trgovačko čvorište koje je povezivalo Afriku, Bliski Istok i Indiju.

Dr Osipinska je rekla: „Znali smo da se začini, tkanine i druge robe uvoze iz Indije. Ispostavilo se da su i majmuni uvoženi “.

Pored rezus makaki (Macaca mulatta), naučnici su pronašli i ostatke manje makake sa kapuljačom (Macaca radiata) takođe poreklom iz Indije.

Dr Osipinska je dodala da pronalazak životinja uvezenih iz Indije u Egipat znači da su ljudi tog doba koji žive u Egiptu bili spremni da odgovore na izazove dovođenja atraktivnih životinja za druženje.

Rekla je: „To je podrazumevalo potrebu da životinjama obezbedimo odgovarajuću hranu i vodu tokom višednevnog krstarenja Indijskim okeanom i Crvenim morem”.

Na nesreću, nakon što su stigli do Berenice, majmuni se nisu mogli prilagoditi i svi su umrli mladi. Verovatno im je nedostajalo svežeg voća i druge potrebne hrane “.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »