Masovna proizvodnja municije za praćke pre 7.200 godina zabeležena je u Levantu

Masovna proizvodnja municije za praćke pre 7.200 godina zabeležena je u Levantu
Municija za praćke (foto: Gil Haklay, Emil Aladjem and Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority)

Najranije dokaze o ratovanju na području Levanta pronašli su arheolozi kada su otkrili municiju za praćke starosti 7.200 godina. Ova municija bila je deo masovne proizvodnje oružja za ratovanje.

Još pre 7.200 godina na području savremenog Izraela postojala je masovna sistematska proizvodnja ratnog oružja.

Istraživanje Izraelske uprave za antikvitete, nedavno objavljeno u časopisu Atiqot 111, otkrilo je najranije dokaze o ratovanju i organizovanom naoružavanju u Južnom Levantu, posebno u oblasti modernog Izraela. Istraživački projekat je pokazao da je postojala masovna proizvodnja oružja postojala još pre oko 7.200 godina, piše u saopštenju.

Standardizovana veličina municije za praćku

Istraživači su analizirali 424 kamene municije za praćku iz perioda ranog halkolita  (bakarnog doba) (oko 5800–4500. godine pre nove ere). Municija za praćku otkrivena je na dva velika arheološka nalazišta koje je iskopala Izraelska uprava za antikvitete u En Esuru u severnoj ravnici Šaron i u En Ziporiju u Donjoj Galileji.

Municija za praćke pronađena je u En Esuriju (foto: Gil Haklay, Emil Aladjem and Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority)

Rezultati istraživanja su pokazali da je municija za praćke gotovo identične. Uglavnom su se izrađivale od tvrdog krečnjaka/dolomita i bile su skoro sve ujednačene veličine, prosečne dužine 52 mm, širine oko 32 mm i prosečne težine 60 g.

Kamenje koje je bilo predviđeno za bacanje iz remena je izglađeno, sa specifičnom bikoničnom aerodinamičkom formom, što omogućava precizan i efektivan pogodak“, rekli su arheolozi.

Slične praćke su pronađene na drugim lokacijama u zemlji, uglavnom od doline Hula i Galileje na severu do severnog Šarona, ali ovo je prvi put da su pronađene u tako velikom broju na arheološkom nalazištu“.

Najraniji dokazi ratovanja

Prema arheolozima ovo kamenje, odnosno municija za praćke je najraniji dokaz ratovanja u Južnom Levantu.

Budući da su municije sličnih dimenzija, to može da ukaže na industrijsku proizvodnju.

Napor uložen u aerodinamičku formu i zaglađivanje površina kamenja ukazuju na to da je to bilo precizno i smrtonosno oružje“, kažu istraživači.

Velika količina praćki i napori uloženi u njihovu proizvodnju ukazuju na organizovanu pripremu za bitku.

Municija za praćke sa lokaliteta En Zipori (foto: Gil Haklay, Emil Aladjem and Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority)

Sa druge strane možda je to bio zajednički napor zajednice da se proizvede municija. Ukoliko jeste tako, onda se čini da je u periodu ranog halkolita došlo do eskalacije u pripremama za ratovanje. To znači da je postojala promena sa individualne na masovnu proizvodnju, zapošljavajući mnogo ljudi.

U svakom slučaju, arheolozi zaključuju da „velika koncentracija municije za praćke svedoči o intenzivnijim pripremama za ratovanje u periodu ranog halkolita na našim prostorima, verovatno između lokalnih sila.“

Praćka je kroz istoriju korišćena u različite svrhe, najčešće kao oružje, ali i kao alat za lov i stočarstvo. Praćke su koristili vojnici u ratu. Postojali su specijalizovani praćkaški odredi u vojsci i obični vojnici koji su bili opremljeni praćkama.

Praćka je bila smrtonosno oružje i imala je nekoliko prednosti. Metak praćke u obliku lopte za ragbi ili u obliku badema mogao je postići domet od 400 m. Sličnog je dometa kao pojedini lukovi i strele. S tim što je praćka bila praktičnija za nošenje, jeftinija za proizvodnju, municija je bila lako dostupna i mogla se naći na svakom koraku.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »